Wat Nu?

Theaterfestival over een nieuwe toekomst

De toekomst: zelden is deze zo onzeker geweest. De impact van de coronacrisis is groot en tegelijkertijd nog onduidelijk. Verandert ons bestaan, onze manier van werken, recreëren en reizen voor altijd? Hoe ziet ons fysieke contact er over een jaar uit? Gaan we het allemaal in onze portemonnee voelen? Wordt deze periode een hoofdstuk in de geschiedenisboeken of blijkt het slechts een rimpel in de tijd? Moeten we ons leven ingrijpend veranderen?

Kortom: Wat Nu?

Deze zomer slaan Leidse podiumkunstorganisaties de handen ineen. Samen met de stad gaan de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal, de Veenfabriek, PS | theater, DansBlok, Fields of Wonder en KASSETT op zoek naar antwoorden op de vraag 'Wat nu?'.

Na alle online initiatieven gaan we weer offline. We gaan naar buiten. Van dans tot toneel, van muziek tot ervaringstheater: met elkaar en met jou zoeken we uit hoe we moeten leven, vanaf nu. Een zoektocht naar hoe het nu verder moet. Naar hoe de toekomst eruit komt te zien, hoe je straks eet, danst, werkt en verliefd wordt. Het is een open uitnodiging aan alle Leidenaren om geïnspireerd, verwonderd en geëmotioneerd te raken.

Wat Nu? Theaterfestival vindt plaats op iedere laatste zondag van de maand (28 juni, 26 juli, 30 augustus en 27 september) op meerdere locaties in de binnen- en buitenstad van Leiden – uiteraard conform de geldende maatregelen rondom corona. De eerste editie was een groot succes! Ben jij er de volgende keer ook bij!?

DansBlok: Center Point

Center Point gaat over huidhonger, over zoeken naar verbinding, over het vinden van je thuis, je ‘center point’. Wie zich thuis voelt in zijn lichaam, voelt zich overal thuis. Je lichaam is je huis. Je lichaam draagt je overal naar toe. Voor ons dansers is dit een vanzelfsprekende gedachte, maar dit is nu meer dan ooit de dagelijkse werkelijkheid. Je lichaam is het enige waar je op dit moment op kan vertrouwen, bouwen, voor moet zorgen. Je lichaam is je kompas, het centrale punt waarvandaan je richting zoekt.

PS | theater: TOOS, wat nu?

Wat doet deze tijd met iemand die alles al een keer heeft meegemaakt? TOOS, wat nu? is een hartverwarmende, muzikale luistervoorstelling waarin acteur Tijs Huys bij de 102-jarige Toos antwoorden hoopt te krijgen op de grote vragen van deze tijd. 

Fields of Wonder: PillowHead

Mensen die mensen aankijken,
op hun beurt door andere aangekeken.
Om uiteindelijke va de blik van die ander,
weer bij zichzelf uit te komen.

Het personage PillowHead ontdekt bij het ontwaken dat zijn hoofd is veranderd in een hoofdkussen. Via de blik van de anderen probeert hij zijn eigen gezicht weer terug te vinden.
Een visuele ervaringsvoorstelling tussen droom en werkelijkheid die onder de huid kruipt en nog lang op je netvlies blijft hangen.

De Veenfabriek: Zoldersessies

Wees welkom bij de Veenfabriek. Als een nieuw bandje spelen en maken we ter plekke intieme muziektheater-sessies over mensen op een tja.. afgelast feest. Maar in onze fantasie zijn we er toch naar op weg, bevinden we ons midden in het feestgedruis of staan we op het punt te vertrekken. Vanuit een eenzaam isolement wordt er verlangd, herinnerd en vergeten we haast het echte contact.

Een Covid19-proof en flexibel programma, bestaande uit vijf liederen. Elk lied een associatieve ode aan iets wat we misschien wel heel vanzelfsprekend vonden, en waarvan we nu extra beseffen hoe belangrijk het is. Zoals elkaar ontmoeten, aanraken, samen eten, dansen, vrijen… 

Rian gaat De Straat Op! - Koptelefoonconcert door Rian Evers, PS|theater 

Afgelopen maanden gingen voor veel mensen mooie plannen in rook op, werd er met vallen en opstaan vanuit huis gewerkt en was een bezoek aan dierbare familieleden en vrienden niet vanzelfsprekend. Muzikant Rian Evers vroeg inwoners van Leiden en omliggende gemeenten mensen te nomineren die een muzikaal steuntje in de rug verdienen. Voor deze mensen werd ‘een lied op maat’ gemaakt. Het resultaat is een prachtige en uiteenlopende serie Nederlandse en Engelstalige liedjes voor geliefden, familieleden en vrienden. Liedjes voor verliezers, doorzetters en dromers.

Tijdens De Straat Op zijn deze ‘Liedjes op maat’ live te horen. Haal een koptelefoon bij Grand Café van ‘t Huis, kies een plekje in de zon en droom weg bij de mooiste liedjes!