V.l.n.r. Jack van den Bercken, Arne van der Velde, Irene Pronk
FOTO: © Eelkje Colmjon

Podiumtechnicus Jack van den Bercken onderscheiden met ‘diamanten krommer’

Podiumtechnicus Jack van den Bercken is zondagmiddag 2 juni 2024 in de Leidse Schouwburg ten overstaan van een strak uitverkochte zaal onderscheiden met een ‘diamanten krommer’. Een zilveren, gouden en diamanten krommer worden uitgereikt aan theatermedewerkers die respectievelijk 25, 40 en 50 jaar in het theatervak werkzaam zijn. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een theatermedewerker onderscheiden is met een diamanten krommer.

Theaterloopbaan

Jack van den Bercken begon zijn loopbaan in 1973 bij het cultureel centrum de Beejekurf in Venray in 1973, tegenwoordig de Schouwburg van Venray. Jack was toen zestien jaar oud. In augustus 1985 is Jack als technicus aan de slag gegaan bij de Leidse Schouwburg. Sinds dat jaar verzorgt Jack ook jaarlijks het licht bij het Leids Cabaret Festival. Daarom werd de diamanten krommer aan het einde van de Leids Cabaret Festival Finalistentour uitgereikt.

8750 voorstellingen

In de vijftig jaar dat Jack achter de schermen in het theater werkzaam is, heeft Jack meegewerkt aan ruim 8750 voorstellingen. Gemiddeld waren dit er zo’n 175 voorstellingen per jaar.

Over de krommer

Een ‘krommer’ wordt in de theatertechniek gebruikt om decorstukken aan elkaar te maken (kromme spijker). Met een door de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties (VSCD, branchevereniging van podia in Nederland) uitgegeven zilveren, gouden en diamanten krommer worden jubilerende theatermedewerkers, die er achter de schermen voor zorgen dat dansers, acteurs en zangers op het podium kunnen stralen, geëerd.