Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal neemt organisatie Leids Cabaret Festival over van Bunker

Al 43 edities stond het Leids Cabaret Festival in onze Leidse Schouwburg. Die 43 edities werden door BUNKER Theaterzaken georganiseerd, in samenwerking met het team van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. Na vele jaren het Leids Cabaret Festival te hebben georganiseerd, draagt BUNKER Theaterzaken deze activiteit over aan de Leidse Schouwburg. Onze organisatie was al sinds jaar en dag nauw betrokken bij het festival als gastheer/gastvrouw. Wij breiden onze rol nu dus uit tot organisator, op die manier is de continuïteit van het festival gewaarborgd.

BUNKER Theaterzaken is een Amsterdamse theaterproducent, met focus op cabaret en is opgericht door Harry Kies, de grondlegger van het Leids Cabaret Festival. BUNKER maakt deze keuze om zich volledig te kunnen toeleggen op haar activiteiten als impresariaat. De Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal neemt het Leids Cabaret Festival met open armen over.

Talentontwikkeling

Het team van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal vindt talentontwikkeling ontzettend belangrijk. De Leidse Schouwburg is de schouwburg waar vele door de wol geverfde cabaretiers elke nieuwe tour hun voorstelling brengen. De zaal én het publiek omarmt de cabaretiers. Leiden heeft in de bijna 45 jaar LCF een publiek opgebouwd dat interesse heeft in of sterker nog, een zwak heeft voor nieuw talent, dat voelt dat nieuwe, beginnende cabaretiers opgetild en gevolgd moeten worden. Dat is vrij uniek: het publiek viert het nieuwe talent – en dat willen wij voortzetten. Als schouwburg hebben we een taak om zowel in nieuw publiek als in nieuw talent te investeren: op die manier maken we theater toekomstbestendig en specifiek het genre cabaret. Het genre mag scherpte houden en krijgen, en dat doe je door juist te investeren in vlieguren voor nieuw talent: hen een podium bieden, ook in een zaal met 500 stoelen.

Irene Pronk, directeur van Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal, licht toe: ‘Het Leids Cabaret Festival is een enorm belangrijk merk voor Leiden, maar bovenal, een festival dat Leidenaren bindt met de schouwburg, en met cabaret. Wij willen het LCF laten voortbestaan en zorgen voor een duurzame toekomst van het LCF. We begrijpen volkomen waarom Bunker het LCF loslaat en staan achter hun keuze. Wij hebben alle gevolgen (en mogelijke risico’s) gewikt en gewogen. Het LCF is een festival dat, gedragen door de stad Leiden en door ons als Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal, theaterproducent Bunker op de achtergrond, én vele theaters in het land enorm veel potentie heeft.’

Steun

De Leidse Schouwburg kan rekenen op financiële en organisatorische steun van onder andere gemeente Leiden, Leiden & Partners en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen. Daarnaast mag het team van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal nog minimaal drie jaar leunen op de financiële steun en expertise van BUNKER Theaterzaken, ook bij de organisatie van de Finalistentour in theaters door heel Nederland.

Wil je MEEDOEN aan het Leids Cabaret Festival 2024?!

Kijk op de website van het LCF en laat je gegevens achter. Het Leids Cabaret Festival 2024 vindt plaats van 5 t/m 10 februari 2024.

Website LCF