FOTO: © Sanne Peper

Kidsproof - Rijnreisje is een must-see in Leidse Schouwburg!

Dit is een echte 5 sterren-voorstelling! Waarom? Super originele en fantasierijke reis van 2 verliefde vissen!

*Dit is een blog geschreven voor Kidsproof en door een Kidsproof reporter.

Steef de Jong in combinatie met de Toneelmakerij, Jip, Lucas en Yung-Tuan geeft visueel & auditief vuurwerk.

Wat een mooie voorstelling is dit!

Op het podium staat een leger aan ingevouwen mega grote kartonnen decorstukken en een prachtige marimba… wat gaat dit worden? Het verhaal ontvouwt zich letterlijk voor je ogen.

Voorzichtig ontvouwt zich als een soort pop-up-boek de eerste scene van Rijnreisje…. Een feeëriek berg tafereel geschilderd op kartonnen decor delen die samen een waanzinnig 3-d effect geven. Mét klaterend beekje. En plots oppoppende zalmeitjes…de roots van dit verhaal.

De onderdelen van het verhaal van de twee zalmen die op reis gaan worden steeds op een andere manier gecreëerd. De spelers Lucas en Jip weten vlekkeloos de juiste decorstukken te pakken en weer een nieuw beeld tevoorschijn te toveren.

De opzwepende muziek, haast magische samenzang en sublieme timing van het ontvouwen van alle facetten maakt Rijnreisje een onwijs originele en mooie voorstelling. Sterk gespeeld en retegrappig volgens de kinderen (en de ouders) dus heel leuk voor alle leeftijden. Ook onder de 6 jaar is het genieten geblazen.

Met werkelijk visuele supervondsten op decor gebied en personages om verliefd op te worden. De bewegingen van de vissen zijn subliem “ echt heel goed gedaan” volgens Jesper. En Madame Haringvlietdam, de vissen trap en de rokende fabriek geniaal gevonden. (zou dit allemaal heel blijven de hele toer lang?) De gletser en het bijbehorende lied “ik moet wenen want straks ben ik verdwenen” was favoriet bij onze Kidsproof reporters, maar het vissermeisje en de fabriek scoorden ook hoge ogen.

Ook de klimaatmoraal van het verhaal kwam aan, hoe er steeds minder vis komt door de jaren heen en dat fabrieken voor vies water zorgen.

Het is lastig uitleggen hoeveel originele vondsten in deze theaterexplosie te zien zijn, want echt, dit is een voorstelling die je MOET gaan zien, zo gaaf en uniek! Wat ons betreft nu al Gouden-Krekelwaardig, maar ja wie zijn wij 😉

Op 31 maart is Rijnreisje te zien in de Leidse Schouwburg! 

Ps: Gelukkig mochten we er aan het einde honderduit over vertellen tijdens dit speciale Krakeling-interview.

Dank voor de uitnodiging en veel plezier voor wie zich ook laat verwonderen!
Jesper, Karin, Liesbeth
Fotografie Sanne Peper & Kidsproof