Foto Wanklank
FOTO: © Rutger van der Bent & Alexis Gaston

Theater Na de Dam

4 mei: KASSETT & Ikarai – Wanklank

Op 4 mei om 21.00 spelen er door heel het land verschillende voorstellingen die een perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog. Het Leidse muziektheatergezelschap KASSETT speelt samen met Ikarai in het kader van Theater na de Dam de voorstelling Wanklank in de Leidse Schouwburg. Over de omstreden filosoof Gerard Bolland.

Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.

Over Wanklank

Muziektheater over de filosoof Gerard Bolland. Honderd jaar geleden overleed hij, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden zijn ideeën en uitspraken opnieuw verspreid.

Wanklank duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?