Calefax in Leiden: InterAct

3 kunstenaars, 3 concerten, 5 musici

Ga mee op een spannende zoektocht: drie uiteenlopende jonge kunstenaars gaan in gesprek met Calefax. Nederlands eerste en beroemdste rietkwintet bestaat 35 jaar en gaat in 3 concerten de interactie aan. De interactie met andere vormen van cultuur. De interactie met jonge creatieve makers. De interactie met jou. Maak kennis met Calefax!  

De kunstenaars ontwikkelen naar aanleiding van de ontmoeting een nieuw werk. Hoe laten de muziek en de thema’s van Calefax zich vertalen naar nu en naar de toekomst? En hoe beïnvloeden kunstvormen en kunstenaars elkaar?  

Word deelgenoot van InterAct: drie concerten en ontmoetingen in Stadsgehoorzaal Leiden, waarin drie jonge makers de muziek van Calefax in een ander perspectief zetten en hun eigen kunst door de muziek laten beïnvloeden.  

Volg het project op calefax.nl/interact en laat je inspireren!  

 

InterAct Deel 1

Calefax ontmoet Shertise Solano - Hoe klinkt de nieuwe wereld?

De Nieuwe Wereld Volgens Dvořák

In 1891 werd Dvořák gevraagd om naar Amerika te komen om de ‘Amerikaanse muziekstijl’ vorm te geven. Er was tot dat moment in de klassieke muziek nauwelijks sprake van een Amerikaanse identiteit. Toen Dvořák in Amerika voor het eerst spirituals hoorde, zag hij in dat deze liederen dezelfde functie vervulden als de Boheemse volksmuziek in zijn eigen composities. Na de drie jaar die hij in New York verbleef wist hij dan ook zeker: “De basis van goede muziek ligt zonder twijfel verscholen in alle rassen uit dit grote land.”

Calefax gaat in gesprek met beeldend kunstenaar Shertise Solano en nodigt haar uit te luisteren naar hun uitvoering van de Southland Sketches van de zwarte componist Henry T. Burleigh, dankzij wie Dvořák spirituals leerde kennen. Hoe is klassieke muziek veranderd sinds de inzichten van Dvořák? Voelt klassieke muziek toegankelijk of elitair? Hoe klinkt de muziek die vóór de komst van Dvořák geen kans kreeg in Amerika? 

We volgen hoe zij vanuit deze ontmoeting haar creatieve talenten inzet om beeldend te reageren.