SnakeBite

 

Klant Naturalis Biodiversity Center
Bezoekersaantallen 300 personen
Locatie Grote Zaal
Soort event Congres

DE KLANT
Een giftige slangenbeet is een van de meest verwaarloosde tropische ziektes. Als je het al overleeft, is de kans op blijvend letsel erg groot. Sinds kort staat dit probleem op de agenda van de World Health Organization. Reden voor Naturalis Biodiversity Center om de internationale conferentie Snakebite te organiseren in de Stadsgehoorzaal Leiden, waar wetenschap, bedrijfsleven en zorg gezamenlijk op zoek gingen naar oplossingen.  

 

  ‘In Stadsgehoorzaal Leiden zijn dankzij de vele ruimtes,
ook veel mogelijkheden qua break-out rooms. De plenaire
sessies hielden we in de Grote Zaal en in de rondgang
waren posterpresentaties. De lunch boden we ook op
verschillende plekken in de Stadsgehoorzaal aan, zodat alle
gasten op tijd konden eten. De catering sloot volledig aan
bij ons internationale gezelschap, echt top.’
 

 

HET EVENT
De tweedaagse conferentie begon dagelijks met een plenaire sessie, waarna de gasten in verschillende workshops en panels met elkaar in gesprek gingen. Freek Vonk, aan Naturalis verbonden als onderzoeker op het gebied van slangengif, trok als spokes person voor de pers de nodige aandacht voor de conferentie. Tijdens de conferentie zorgde een videoteam voor een semi-live verslag, zodat de hele slangenbeten wereld mee kon kijken. Door kennis met elkaar te delen en er ook anderen bij te betrekken, kunnen de slachtoffers beter en sneller geholpen worden. Daarom werd tijdens het congres onder andere de volgende vraag op tafel gelegd: hoe kunnen we zo snel mogelijk het antigif op de plek van bestemming krijgen? Jet de Wit, organisator van het evenement vond de samenwerking met de Stadsgehoorzaal erg prettig. 

 

  ‘De medewerkers van de Stadsgehoorzaal zijn zo gastvrij
en oplossingsgericht, niets is een probleem. Ze
zijn
hartstikke professioneel, denken heel erg mee met hoe

wij ons doel kunnen bereiken en dat werkt heel fijn.’
 

 

DE RESULTATEN
Dit congres realiseerde behalve een aantal concrete samenwerkingen ook meer awareness bij organisaties als het Rode Kruis, dit onderwerp uit te rollen naar het grote publiek. De NPO wijdde mede naar aanleiding van deze conferentie op 28 november een aflevering van Focus aan slangenbeten. De fijne samenwerking tussen locatie en organisatie leverde een mooi en leerzaam congres op.

 

  ‘Alle deelnemers waren heel erg enthousiast. We hebben
echt mensen met elkaar verbonden, die elkaar normaal
niet spreken.’
 

 

 red. Saskia Leeuwis (High Profile Events)