Naar agenda
Bestellen
 • Klassieke muziek
 • Hoor bij ons!

Peter Kuipers Munneke & Ralph van Raat

Expeditie Weerklank

 • Datum
  do 7 dec 2023
 • Tijd
  20.15 - ca.21.50 uur
 • Locatie
  Stadsgehoorzaal
 • Prijs
  € 29,00
 • Zaal
  Aalmarktzaal
 • Inclusief
  Drankje

Programma

Tsjaikovski, Liszt, Debussy, Berio, Sciarrino, Franssens en Pinkham muziek

Peter Kuipers MunnekeRalph van Raat piano

Expeditie Weerklank  

Sinds mensenheugenis is de mens gefascineerd door het weer. Ook componisten vonden door de eeuwen heen hun inspiratie in de atmosfeer. Angstaanjagende stormen, romantische voorjaarsklanken, treurige herfstregens en doodse winters. NOS weerman en onderzoeker Peter Kuipers Munneke neemt je in deze theatervoorstelling mee naar de duizelingwekkende wereld die schuilgaat achter het weer. Pianist Ralph van Raat omlijst het wervelende programma met topstukken uit de pianoliteratuur.  

Weemoedige juni 

Regenbogen, bliksemschichten, sneeuwvlokken en lagedrukgebieden – Kuipers Munneke vertelt er graag over. En Van Raat omlijst. Tsjaikovski componeerde een weemoedige Juni als onderdeel van zijn De jaargetijden. Franz Liszt zag de bui al hangen in  Nuages gris (Grijze wolken). Joep Franssens componeerde een Winter Child, de Italiaan Berio een Luftklavier. En Debussy’s Quelques aspects de Nous n’irons plus au bois parce qu’il fait un temps insupportable – oef, een lange titel waarvan de laatste woorden gewoon ‘ondraaglijk slecht weer’ betekenen. 

Succes 

Peter Kuipers Munneke en Ralph van Raat gingen bij dit programma niet over één nacht ijs. Ze herinnerden zich het succes dat ze hadden met een vergelijkbaar programma rondom het poolklimaat. Dat was in 2019. Dit is de opvolger, en evenals toen wordt het met recht een ‘weer’galoze avond! Met Ralph van Raat hoor je een pianist die vooral ook een warm pleitbezorger is van hedendaagse muziek. Zoals de Volkskrant het zei: ‘Ralph van Raat is een pianist die stukken speelt die de meeste van zijn collega’s niet aandurven. Eigentijdse muziek, repertoire van veeleisende vernieuwers van de 20ste eeuw.’ Maar ook met de ‘klassieken’ zoals Tsjaikovski en Debussy weet Van Raat – ja, raad. 

Podium Klassiek

Bekijk de aflevering, waarin Peter Kuipers Munneke & Ralph van Raat meer vertellen over hun programma.

Bekijk de video
 • do 7 dec 2023
  20.15 - 21.50 uur

Bezoek ook