FOTO: © Marjolein Annegarn
Naar agenda
Bestellen
 • Klassieke muziek
 • Hoor bij ons!

Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannes Leertouwer

Matthäus Passion

 • Datum
  vr 11 apr 2025
 • Tijd
  19.30 uur
 • Locatie
  Stadsgehoorzaal
 • Prijs
  € 49,00
 • Zaal
  Grote Zaal
 • Inclusief
  Drankje
Nederlands English

Programma & Musici

J.S. Bach Matthäus Passion BWV 244 

Uitvoerenden: Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannes Leertouwer

Matthäus Passion  

Johann Sebastian Bach schreef in 1727 een 3 uur durend oratorium over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Matteüs. Om het belang van dit Bijbelse verhaal kracht bij te zetten componeerde Bach dit muziekstuk voor een ongebruikelijk grote bezetting: 2 orkesten, 2 koren en diverse zangsolisten. Sinds jaar en dag is het in Nederland traditie dat dit meesterwerk in de weken voor Pasen in vele kerken en concertzalen wordt uitgevoerd. Het bijwonen van een uitvoering van de Matthäus Passion is voor veel publiek bijna een spirituele ervaring: de tijdloze klanken van Bach vervoeren de luisteraar en zorgen voor een moment van muzikale bezinning. In een gloednieuwe traditie van de Stadsgehoorzaal is hiervoor de eer aan ons ‘huisorkest van de Grote Zaal’: de Nieuwe Philharmonie onder leiding van de Leidse violist-dirigent Johannes Leertouwer. 

Een unieke bezetting 

Johannes Leertouwer brengt de Matthäus Passion in een unieke versie: hij staat als dirigent én violist midden in het ensemble. “Ik dirigeer waar nodig, niet met een stokje maar met mijn ogen, soms met mijn wenkbrauwen en vooral met mijn viool,” aldus Leertouwer. Daarnaast zijn er 10 zangers die samen zowel de solopartijen als de koorstukken voor hun rekening nemen. Deze intieme manier van muziek maken zorgt ervoor dat de musici het passieverhaal rechtstreeks aan het publiek vertellen, wat garant staat voor een indringende en ontroerende ervaring.  

Nieuwe Philharmonie 

De Nieuwe Philharmonie is een projectorkest waarin ‘side-by-side’ musiceren centraal staat: ervaren professionals, jonge professionals en studenten spelen op gelijkwaardige manier samen. Het orkest fungeert als een laboratorium, waarin resultaten van historisch onderzoek worden uitgeprobeerd en worden omgezet in klank. Dit zorgt voor een bijzondere muziekbeleving, voor zowel het publiek als de musici. 

Programme & Musicians

J.S. Bach Matthäus Passion BWV 244 

Performers: Nieuwe Philharmonie  |  Johannes Leertouwer  conductor & violin

Hear Here!

Because we want to give you the opportunity to hear as much classical music as possible. You can buy concerts in bulk with a nice discount! When you buy at least four “Hoor bij ons” aka “Hear Here” concerts, you receive € 5 discount on these concerts and for all future concerts the entire season. This discount is connected to your e-mailadres. In order for this to work your first purchase must be the serie via this link.

Bezoek ook