FOTO: © Bjorn Frins
Naar agenda
Bestellen
 • Jeugd en Familie
 • 6+

Opera Zuid

Het lijflied (6+)

 • Datum
  zo 27 nov 2022
 • Tijd
  14.30 - ca.15.25 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 17,50
 • Inclusief
  Drankje
 • 'Het Lijflied’ van Lucas Wiegerink en Alma Terrasse is een vermakelijke voorstelling voor ouders en kinderen.'

  NRC
 • 'Het Lijflied is overduidelijk gemaakt met liefde en plezier en een genoegen om te beleven. '

  NRC

Ons lichaam

In Het Lijflied komt Ina in haar eigen lichaam terecht en ontdekt het wonderbaarlijke klankuniversum dat haar organen maken, van het borrelen van haar maag over het kloppen van haar verliefde hart tot het pruttelen van haar darmen. Hoofd en hart gaan met elkaar in duet, en zelfs een zingende drol speelt een rol. Haar maag maakt mechanische muziek en is trots op hoe goed hij kan verteren. Haar hersenen verschijnen in de vorm van een professor die potjeslatijn spreekt, een gedragen ‘Veni, vidi, vici!’. Haar hart zingt in de romantische operastijl en Ina komt erachter dat ze verliefd is. En ten slotte komen ze aan bij haar darm, die met horten en stoten zingt en danst bovendien. Ina ziet hoe haar voedsel verteerd wordt, hoe haar organen samenwerken en hoe ze een aanval van virussen kan verslaan. Ze leert veel over haar lichaam, maar vooral veel over zichzelf.

Lucas Wiegerink componeerde muziek van deze wonderbaarlijke geluiden, die live gespeeld worden door zangers en muzikanten. Dit alles wordt verrijkt door de kunsten van een geluidsontwerper. Ieder orgaan heeft eigen muziek. Ina’s maag maakt mechanische muziek, haar hart zingt in de romantische negentiende-eeuwse operastijl, terwijl haar darmen in een spastische taal met horten en stoten van zich laat horen.

Alma Terrasse schreef het libretto van deze familieopera en is tevens regisseur. ‘Ik heb Het Lijflied precies geschreven zoals ik het wilde regisseren; met een meisje in de hoofdrol, aandacht voor wetenschap, emoties en vriendschap en dat alles in een mysterieuze en magische sfeer. Ina ontmoet haar organen, ontdekt dat ze verliefd is en leert zo van alles over haar lichaam en haar emoties. Ik hoop dat kinderen in Het Lijflied ontdekken hoe rijk en wonderlijk hun innerlijke wereld is, waarin alles met elkaar in verbinding staat.’

Lijflied

Lijflied is een prachtige muzikale reis voor het hele gezin door het menselijk lichaam, met Ina en bloedlichaampje Bolletje als gids. De opera duurt ongeveer één uur, zonder pauze en wordt in het Nederlands uitgevoerd.

Het Lijflied is een coproductie van Opera Zuid, De Nationale Opera en November Music, en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en Kunstloc Brabant.
Lucas Wiegerink Muziek | Alma Terrasse Tekst en Regie

 • zo 27 nov 2022
  14.30 - 15.25 uur

Bezoek ook