Naar agenda
Bestellen
 • Specials

Nicole Beutler Projects

Atmen

 • Datum
  do 29 feb 2024
 • Tijd
  21.30 - ca.23.00 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 22,50
 • Inclusief
  Drankje
Nederlands English
 • do 29 feb 2024
  21.30 - 23.00 uur

In ATMEN verwelkomt Nicole Beutler je in een onontdekt stukje toekomst. Het is het jaar 2200. Je wordt ontvangen in een pulserend, vibrerend en ademend paradijs waarin de natuur haar plek heroverd heeft. Het rode pluche in de theaterzaal is onderdeel geworden van een levend ecosysteem. De ruïne van wat ooit de schouwburg was, is overwoekerd door bacteriën, flora, fauna en glimmende schimmels. Samen met hybride wezens wordt het publiek onderdeel van dit ecosysteem.

Met het publiek wordt gezocht naar hoe we ons verhouden tot de klimaatcrisis. Hoe kunnen we omgaan met de verandering en het verlies dat daarmee samengaat. ATMEN is een unieke theaterbeleving, een -bijeenkomst en -festival. Verwacht theater, dans en zang, filmische muziek, ritselende bladeren, beeldende kunst en gesprekken over het klimaat, de natuur en onze toekomst.

Er zijn verschillende tijdsloten waarop je dit experiment met al je zintuigen kunt beleven. ATMEN/ evolution is silently unfolding (2023) is het tweede deel van de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity) van Nicole Beutler Projects maar kan ook los van de andere voorstellingen gezien worden.

Impactprogramma

Naast de voorstelling is er een impact programma met lezingen, gesprekken en ontmoetingen waarin we dieper ingaan op onze relatie en positie tot de planeet.

De avond begint met OVER HOOP van Collectief Walden met een korte lecture performance, waarin filosoof Thomas Lamers op een ontwapende manier de balans tussen hoop en wanhoop ten aanzien van de klimaatcrisis verkent. In de foyer vind je een kledingruilmarkt waar je je garderobe kunt vernieuwen zonder het milieu te belasten (dus breng kleding mee die nog heel prima een ronde mee kunnen!), silent disco koptelefoons waarmee je kunt luisteren naar een inleidende podcast op de voorstelling en alles kunt horen over de werkwijze van Nicole Beutler. Ook is er een leestafel en een activistische expositie van kunstenaarscollectief Sunflower Soup.

Daarnaast is er een bijzonder panelgesprek. Deelnemers aan dit gesprek adopteren een plant en verbeelden diens toekomst. Na het gesprek is het tijd voor actie: iedereen wordt uitgenodigd hun plant mee te nemen om die thuis – of als ‘guerillia gardener’ in de buurt – een plek te geven en zich zo in het klein te ontfermen over de grote toekomst.

 

De sprekers op woensdag 28 februari zijn:

 • Merijn Tings | Panellid
  Merijn is een Nederlands bioloog, beeldend kunstenaar, Kitseurfer en activist. Als Plastic Soup Surfer gaat hij de strijd aan tegen plastic vervuiling en de wegwerpmaatschappij.
 • Marieke Halenbeek | Panellid
  Marieke is coach en leidt een duurzaamheidsproject op Nijenrode University. Haar focus ligt op het motiveren van mensen in het nemen van de regie bij het realiseren van gestelde doelen.

De sprekers op woensdag 29 februari zijn:

 • Maxime Boersma | Panellid
  Maxime Boersma werkt op de afdeling educatie bij de Hortus botanicus Leiden. In haar lessen laat zij kinderen op interactieve en creatieve wijze kennis maken met planten en dieren van over de hele wereld.
 • Floor Pino | Panellid
  Floor is de programmamanager voor de Klimaatadaptieve Stad bij The Green Village. Haar werk richt zich op het ontwikkelen van initiatieven die steden weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Op beiden avonden is Liselotte Rambonnet de moderator van het panelgesprek. Liselotte is bioloog, Grachtwachter in Leiden, preparateur bij Naturalis én vrijwilliger bij de dierenambulance. Ze onderzoekt de impact van de mens op wilde dieren en staat in de top van de 50 meest inspirerende Leidse vrouwen.

Nicole Beutler concept, regie en choreografie | Gary Shepherd muziek compositie | Franz Schubert muziek | Igor Dobričić dramaturgie | Heleen Blanken video | Julian Maiwald scenografie,  licht | Hillary Blake Firestone, Reve Ter Borg, Arnout Lems, Dominic Kraemer, Felix Schellekens,Timo Tembuyser choreografie – performance – vocal arrangement – zang

In Atmen, Nicole Beutler welcomes you to an undiscovered piece of the future; it is the year 2200. You are welcomed to a pulsating, vibrating and breathing paradise in which nature has reclaimed its place. The red plush in the theatre auditorium is now part of a living ecosystem. The ruin of what was once the theatre has been overgrown by bacteria, flora, fauna and shiny fungi. Together with hybrid creatures, the audience becomes part of this ecosystem, in which the four singers of the award-winning dance opera 8: METAMORPHOSIS sing romantic songs of nature.  

The second part of the extraordinary trilogy: RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity) is an immersive theatrical experience. We travel through an experiment, a speculative fiction.   

In the first part of the trilogy: GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole, we watched the end of the man-made world, like a film without a happy ending. In Atmen, Beutler and her team let the audience catch their breath again with a space full of life, potential and change. In the final part of the trilogy, a new balance will be found.   

There are several time slots where you can experience this eye-opening experiment with all your senses. 

 • do 29 feb 2024
  21.30 - 23.00 uur

Bezoek ook