FOTO: © Eelkje Colmjon
Naar agenda
Bestellen
 • Klassieke muziek
 • Hoor bij ons!

Brodsky Quartet

Sjostakovitsj III

 • Datum
  za 22 feb 2025
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Stadsgehoorzaal
 • Prijs
  € 29,00
 • Zaal
  Aalmarktzaal
 • Inclusief
  Drankje
Nederlands English

Passe-Partout!

Kom het hele Sjostkovitsj Weekend; vijf concerten van het Brodsky Quartet voor € 99.

Bestel de Passe-Partout

Programma & Musici

Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 7 in fis op. 108, Strijkkwartet nr. 8 in c op. 110, Strijkkwartet nr. 9 in Es op. 117

Brodsky Quartet: Krysia Osostowicz  viool  |  Ian Belton  viool  |  Paul Cassidy  altviool  |  Jacqueline Thomas  cello

Sjostakovitsj

De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj wist oorlog, beklemming, onderdrukking en onvrijheid voelbaar te maken in zijn muziek. Tegelijkertijd zijn Sjostakovitsj ’composities een toonbeeld van het doorzettingsvermogen van de mens. We horen humor naast dramatiek, vreugde naast rouw en menselijkheid naast chaos en verderf. Zijn muziek is altijd gelaagd: meer dan eens hoorde de communistische partijtop een heroïsche lofzang op de communistische heilstaat, terwijl een groot deel van het geëmotioneerde publiek een aanklacht tegen de onderdrukking van het systeem hoorde.

In 2025 is het 50 jaar geleden Sjostakovitsj overleed. De kern van ons Sjostakovitsj-jaar wordt gevormd door de uitvoering van alle strijkkwartetten door het fenomenale Brodsky Quartet van 21-23 februari 2025. Deze muziek in één weekend achter elkaar horen, is een transformatieve ervaring. Zeker als die worden uitgevoerd door het fenomenale Brodsky Quartet

Brodsky Quartet

Het Brodsky Quartet behoort al vijftig jaar tot de buitencategorie van de strijkkwartetten. Het heeft weinig zin om hun palmares te benoemen: ze speelden overal ter wereld en zijn alom geroemd, zowel om de geheel eigen signatuur spelen waarmee ze het ‘ijzeren repertoire’ uitvoeren. Tegelijkertijd organiseren ze unieke projecten en spelen ze met dezelfde drive popmuziek met Björk, Sting, Paul McCartney en Elvis Costello. In het seizoen ’22/’23 vierde het Brodsky Quartet hun 50e verjaardag in de Stadsgehoorzaal met een geweldig tweeluik. Dat rekken we nu op tot een heel weekend met de Brodsky’s. Zo kunt u de vier strijkers van dichtbij leren kennen.

Strijkkwartetten

Voor veel componisten is het strijkkwartet het ultieme middel om hun meest persoonlijke gedachten vorm te geven. Intiemer dan een strijkkwartet wordt het niet. Dat gold bij uitstek voor Sjostakovitsj. Veel van zijn vijftien kwartetten schreef hij niet voor publicatie of om zelfs maar in het openbaar uit te voeren, maar voor zichzelf, zijn naasten en het nageslacht. Waar de vroege kwartetten in zekere zin nog tamelijk traditioneel zijn, maken de laatste kwartetten in de woorden van Elmer Schönberger ‘de toehoorder bijna tot medeplichtige: alsof niet aan componist en musici maar aan jou de taak is de gaten die almaar nadrukkelijker in de muziek vallen met betekenis te vullen. Maar het enige wat je, luisterend naar het Vijftiende, kunt doen is toezien hoe de maskers vallen, het ene na het andere, en je afvragen of wat uiteindelijk overblijft nu het ware gezicht is.’

In de vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj is een duidelijke ontwikkeling te bespeuren. Van de vroege kwartetten, nog tamelijk traditionele kwartetten, tot het laatste Strijkkwartet nr. 15 in es opus 144 uit 1974 is een wereld van verschil.

Strijkkwartetten 7, 8 en 9

De strijkkwartetten nrs. 7, 8 en 9 laten een verdere evolutie zien in Sjostakovitsj’ muzikale taal en expressie. Het Zevende strijkkwartet heeft een donkere en introspectieve sfeer, met diepgaande emotionele expressie en Sjostakovitsj’ kenmerkende gevoel van tragiek en melancholie. Het Achtste strijkkwartet is een Sjostakovitsj’ meest persoonlijke werken en bevat verschillende autobiografische elementen. Het kwartet is opgedragen aan ‘de slachtoffers van het fascisme en de oorlog’, en het thema van de dood en het lijden speelt een prominente rol. Het is het bekendste van Sjostakovitsj’ kwartetten. Het contrasteert mooi met het Negende strijkkwartet, dat lichter en speelser is van toon.Het bevat levendige ritmische figuren en melodische motieven die een gevoel van optimisme en levensvreugde uitstralen.

Programme & Musicians

Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 7 in fis op. 108, Strijkkwartet nr. 8 in c op. 110, Strijkkwartet nr. 9 in Es op. 117

Brodsky Quartet: Krysia Osostowicz  violin  |  Ian Belton  violin  |  Paul Cassidy  viola  |  Jacqueline Thomas  cello

Hear Here!

Because we want to give you the opportunity to hear as much classical music as possible. You can buy concerts in bulk with a nice discount! When you buy at least four “Hoor bij ons” aka “Hear Here” concerts, you receive € 5 discount on these concerts and for all future concerts the entire season. This discount is connected to your e-mailadres. In order for this to work your first purchase must be the serie via this link.

Bezoek ook