Veelgestelde vragen

Wat moet je weten voor je bezoek aan de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal?

For english click here.

Veiligheid voorop

Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop. We volgen de richtlijnen van de overheid en het RIVM. En natuurlijk zijn we zelf ook ervaren in hoe we veilig en prettig bezoekers kunnen verwelkomen - en ook de anderhalve meter ontvangst kunnen organiseren. We hebben je hulp daar wel bij nodig, en er zijn een paar belangrijke voorwaarden. Zo is het noodzakelijk om vooraf online je kaarten te reserveren, zijn er duidelijke looproutes, aangepaste zaalplattegronden, voorkomen we dat deurknoppen aangeraakt moeten worden bij toiletten en maken we veelvuldig schoon. Lees ons volledige protocol hier.

Huisregels

Hieronder zetten we onze nieuwe, toegevoegde, huisregels en andere belangrijke punten voor een veilig en prettig bezoek voor je op een rij. Lees je ze even door?  

Ben je bij ons te gast, dan ga je akkoord met de onderstaande regels, om jezelf, maar ook de andere bezoekers en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.  

 • Het is verplicht om je kaarten vooraf online te bestellen via de website. De kassabalie bij de Entreefoyer is gesloten. Een kaartje reserveren kan ook heel gemakkelijk op je mobiel.  
 • Lukt het je niet om online kaartjes te bestellen, dan kun je ook bellen naar 071 516 3881 of een mailtje sturen naar kaartverkoop@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl. Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug om de kaartjes voor je te boeken. 
 • Voor het reserveren van een rolstoelplek kun je mailen naar kaartverkoop@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl
 • We stellen bezoekers online en bij binnenkomst een aantal vragen over hun gezondheid (dit is de verplichte gezondheidscheck). Hebben jij of mensen uit jouw gezelschap verkoudheids-, griep- of coronaklachten, dan moeten we je de toegang ontzeggen.  
 • Check vooraf of jij en je gezelschap klachten hebben. Is dat het geval, mail ons via kaartverkoop@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl. Als je vóór de voorstelling mailt, zetten wij het bedrag van je kaarten om in een digitaal tegoed dat onbeperkt geldig is.   
 • We werken niet met vaste stoelnummers maar zorgen voor een ruime spreiding in de zaal. Een van onze medewerkers zal je de stoelen aanwijzen, de kaarten zijn ongeplaceerd.  
 • Kom niet eerder dan 30 minuten voor aanvang. 
 • De garderobe is gesloten; jassen mogen mee de zaal in. 
 • Voorkom zoveel mogelijk toiletgebruik! Toiletgebruik tijdens de voorstelling is niet mogelijk omdat je dan te dicht langs medebezoekers moet lopen. 
 • De bar is niet geopend. Wil je na afloop nog een drankje om gezellig na te praten? Dat kan in Grand Café Van ’t Huis. Uiteraard is ook hier de ontvangst op 1,5 meter afstand. Reserveren is verstandig via de website.  
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel. 
 • Houd je aan de aangegeven routing en houd 1,5 meter afstand van andere bezoekers en medewerkers.  
 • Blijf thuis bij verkoudheid, griepklachten of koorts! 
   

Veelgestelde vragen

Ik ga naar een voorstelling

Kan ik ook ter plekke nog een kaartje kopen?

Nee, dat is nu niet mogelijk. Kaarten kunnen alléén vooraf via de website kunnen worden besteld. Een mail sturen kan via: kaartverkoop@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl. Mail alsjeblieft tijdig, we lezen deze mailbox tijdens kantooruren.

Welke maatregelen zijn er genomen zodat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden?

We hebben voor de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal uiteenlopende maatregelen genomen waardoor onze bezoekers, ons personeel en onze artiesten minimaal 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Enkele van deze maatregelen zijn:

 • Er zijn aangepaste routes gecreëerd waardoor je met zo min mogelijk oponthoud naar de plek in de zaal geleid wordt;
 • Alle kaarten zijn ongeplaceerd, een medewerker wijst je een stoel aan.
 • Alle beschikbare stoelen hebben altijd een afstand van minimaal 1,5 meter: voor, achter en naast je. Je zit alleen direct naast iemand uit je eigen huishouden of sociale eenheid, zoals een gezin, partners of huisgenoten. Bezoek je de voorstelling met iemand uit een ander huishouden, bestel dan elk apart je kaart.
 • Bij de ingang vindt een checkgesprek plaats om te bepalen of je bezoek een risico oplevert.
 • We leven de algemene hygiënevoorschriften van het RIVM na.
 • Er is in de theaters een ruime verspreiding van desinfecterende handgel, zeeppompjes en papieren handdoekjes. Maak hier alsjeblieft gebruik van. 

Ik heb een kaartje gekocht, maar ik heb gezondheidsklachten of een huisgenoot met koorts op de dag van de voorstelling. Wat moet ik doen?

Als je last hebt van klachten op de dag van de voorstelling, laat je dat weten via kaartverkoop@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl of 071 516 3881. Kom absoluut niet naar de Leidse Schouwburg of Stadsgehoorzaal!

Door vooraf te mailen of te bellen zorgen we ervoor dat het bedrag van je kaarten omgezet wordt naar een digitaal tegoed. Op die manier kun je zodra je weer klachtenvrij bent later een keer naar het theater komen. Dit digitale tegoed is onbeperkt geldig.

Let op: kom je ondanks deze mogelijkheid om online of telefonisch te annuleren met lichte gezondheidsklachten toch naar de Stadsgehoorzaal of Leidse Schouwburg, dan vorm je een risico voor alle andere aanwezigen. Je krijgt dan onder geen beding het aankoopbedrag van je kaarten terug.

Bij welke klachten blijf ik thuis?

 • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis!  
 • Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid? Blijf thuis, en dat is ook van toepassing op huisgenoten.
 • Heeft een van je huisgenoten verkoudheidsklachten en koorts? Dan blijf jij ook thuis!

 

In de zaal

Naast wie mag ik zitten in de zaal?

Personen die gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten kunnen naast elkaar zitten in de zaal. Bezoek je de voorstelling met iemand waar je afstand van moet houden, bestel je kaarten dan apart. Alleen zo kunnen wij ervoor zorgen dat er voldoende ruimte in de zaal is om afstand te kunnen bewaren.  

Waar zit ik straks in de zaal?

Je koopt een kaartje zonder rij- en stoelnummer. Voor aanvang van de voorstelling krijg je een plekje in de zaal aangewezen door onze medewerker. Tussen alle plekken zit minstens 1,5 meter afstand. Je kunt wel vooraf kiezen uit kaarten op de parterre (eersterang) of kaarten op het balkon (tweederang). Omdat je op het balkon minder goed zicht kunt hebben, zijn deze kaarten voordeliger.  

Is het veilig om naar het theater te gaan?

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld hoe het zit met onze luchtsystemen. In de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal wordt de lucht continu vanaf buiten aangezogen en gefilterd. 

Wij zorgen er op alle plaatsen voor dat je overal anderhalve meter afstand van anderen kunt houden. Natuurlijk ligt daar ook een verantwoordelijkheid bij onze gasten zelf: wees er zelf ook altijd bedacht op dat je afstand van anderen houdt.

 

Vragen over de faciliteiten

Hoe lang van tevoren zijn de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal geopend?

De deuren van de hoofdingang gaan altijd een half uur voor aanvang open. We willen je vragen niet eerder te komen, liefst twintig minuten voor aanvang. 

Is de bar geopend?

Nee. Er is geen pauze, en daarom is de bar niet geopend. We willen voorkomen dat er op sommige plekken de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
Deze zomer hebben we ons Grand Café Van ’t Huis in de Stadsgehoorzaal geopend, daar kun je eventueel bij voldoende plaats na afloop van de voorstelling een drankje bestellen en genieten. NB: Het is alleen mogelijk om met PIN te betalen. Je kunt via de website van Van 't Huis alvast reserveren. 

Kan ik gebruikmaken van het toilet?

Uit onderzoeken is gebleken dat toiletruimtes een haard van overdracht kunnen zijn. Onze toiletten worden grondig gereinigd, maar we vragen je alleen in hoge nood van ons toilet gebruik te maken.

Kan ik na de voorstelling blijven napraten in de foyer?

In deze periode is het in de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal niet mogelijk om na de voorstelling nog na te praten.

Kan ik voorafgaand/na afloop van de voorstelling dineren in de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal?

Bij ons in het Grand Café Van ’t Huis kun je genieten van een drankje of diner! Vooraf reserveren voor een tafeltje binnen is verplicht, via www.grandcafevanthuis.nl. Reserveren voor het terras is niet verplicht – daar zijn tafeltjes op basis van beschikbaarheid.

Kan ik mijn handen desinfecteren? 

Ja, de algemene hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Er staat een desinfectiepaal bij de ingang en in de toiletten kun je gebruikmaken van desinfecterende handgel, zeeppompjes en papieren handdoekjes.

Is er een gezondheidscheck bij binnenkomst?

Ja, bij de hoofdingang worden de onderstaande vijf vragen gesteld. Indien je één van de vragen met ‘ja’ beantwoord kun je de voorstelling niet bezoeken.

 1. Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?
  - Hoesten
  - Neusverkoudheid
  - Koorts vanaf 38 graden
  - Benauwdheidsklachten
 2. Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
 4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Ben je in thuisisolaties omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Indien dit het geval is, kan je de voorstelling helaas niet bezoeken. Ook als je een huisgenoot hebt met koorts of benauwdheid wordt je verzocht thuis te blijven.

Is de garderobe geopend? 

Nee, je kan je jas meenemen naar de zaal en over je stoel hangen. Dit om ook bij de entree geen onverhoopte rijen te hebben – op deze manier blijft de 1,5 meter gewaarborgd.

Als het regent, wat doe ik met mijn paraplu als er geen garderobe is?

We willen je vragen om een plastic tas mee te nemen, zodat je de paraplu in de tas onder je stoel in de zaal kunt leggen.