Naar agenda
Bestellen
 • Toneel
 • Bis Bis Bis!

Theater Oostpool

Dochters van Nino

 • Datum
  vr 19 mei 2023
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Inclusief
  Drankje

* Dit is een vervangend programma voor Het Achtste Leven. De gehele tournee van Het Achtste leven is verplaatst naar volgend seizoen.

Een muzikale tijdreis

Dochters van Nino (Nino is de vrouwelijke beschermheilige van Georgië) is een muzikale tijdreis geïnspireerd op de gebeurtenissen in de roman Het Achtste Leven (Voor Brilka). Aan de hand van persoonlijke verhalen van vijf vrouwen word je in een mozaïek van spannende beelden, confronterende gebeurtenissen en liefdevolle herinneringen meegenomen in wat de geschiedenis van Oost-Europa in de twintigste eeuw betekend heeft en hoe die ons gebracht heeft waar we nu zijn. Met de oorlog in Oekraïne staat de relatie tussen Rusland en de westerse wereld opnieuw onder spanning. Een relatie die niet los te zien is van een gewelddadige geschiedenis, ditmaal belicht vanuit het perspectief van de vrouw.

In deze muziektheater voorstelling laten Singer-songwriter Démira en cast je door middel van verhalen, live muziek en spoken word kennis maken met het enorme vermogen van vrouwen om generaties lang liefde, hoop en gemeenschapszin door te geven. Hun verhalen en songs bieden een nieuw perspectief op een geschiedenis zoals die maar weinig verteld wordt. Verhalen waarin vrouwen de microfoon opeisen en vertellen over wat de zowel prachtige als gruwelijke afgelopen eeuw voor hen heeft betekend. 

Démira ontwikkelt een serie prachtige songs waarmee ze je meeneemt op een muzikale trip dwars door de 20e eeuw. Vera Morina (die eerder voor Oostpool een sprankelende nieuwe bewerking van Midzomernachtsdroom maakte) schrijft verschillende teksten en baseert zich mede op de verhalen uit haar eigen familiegeschiedenis. De bezoeker kan rekenen op een verrassende, ontroerende maar ook ongepolijste theateravond waarin catchy popsongs, traditionele muziek en aangrijpende vertellingen elkaar afwisselen.   

Over Démira 

Démira is zangeres, songwriter en producer. Begonnen als gitarist, herdefinieerde ze haar eigen geluid na neurologische problemen veroorzaakt door een tumor. Het produceren van muziek werd voor haar een nieuwe vorm van catharsis en al snel tekende ze bij Electric Lady Studios in New York. Démira werkt als autonoom muzikant en brengt al sinds haar 14e muziek uit als onafhankelijk artiest. Ze speelde shows op festivals en clubs in New York, Denemarken, Nederland, Malta, Zweden en Duitsland.  

Vera Morina, Koen Verheijden e.a. tekst | Mette Bouhuijs (eindregie), Koen Verheijden, Seppe Salomé regie| Démira Jansen, Eeke Boonstra e.a. spel en zang | Démira, Seppe Salomé e.a. muziek

“If no one ever defends you. Don’t cry, you fight back. When there are blood stains. On your white flag. […] Lost paragon, a goddess, Pallas. In the far terrain is a continent. Of born daughters. Over and over again. A stronger woman.

Theater Oostpool schudt je wakker 

Theater Oostpool neemt je mee in wat de wereld nu bezighoudt. Onze verhalen zijn jong en vurig, maar ook persoonlijk en grappig. We kiezen voor een verscheidenheid aan achtergronden en culturen, want theater is voor iedereen. Voor seizoen 2022/2023 presenteert Theater Oostpool opnieuw een divers maar ook herkenbaar Oostpool aanbod; bestaande uit zowel nieuw geschreven repertoire als grootschalige ensceneringen van nieuwe klassiekers. Onze vaste makers vormen een hecht artistiek team, dat dit seizoen samen verder bouwt aan voorstellingen die zowel inhoudelijk als entertaining zijn en erop gericht het publiek een evengoed maatschappelijk geëngageerde als verleidelijke theateravond te bezorgen. Kijk ook op oostpool.nl 

Bezoek ook