FOTO: © Bas de Brouwer
Naar agenda
Bestellen
 • Toneel
 • Bis Bis Bis!

Theater Oostpool

De Bananengeneratie

 • Datum
  do 21 sep 2023
 • Tijd
  20.15 - ca.22.00 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 25,00
 • Inclusief
  Drankje

Sprankelend theatraal portret van de Oost-Aziatische Nederlander 

De Bananengeneratie komt terug in de theaters. Eind 2022 bracht regisseur Char Li Chung het gelijknamige boek van Pete Wu op de planken en deze voorstelling was vanaf het begin een daverend succes. Het publiek wist de voorstelling in grote getalen te vinden en het was duidelijk dat representatie van de Oost-Aziatische Nederlander in het theater enorm werd gewaardeerd. 

Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakte Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.  

Naar de bestseller De Bananengeneratie 

Met de bestseller De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Middels verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel. 

Char Li Chung 

De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam. Chung: ‘Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.’

Char Li Chung regie | Nhung Dam, Yuwi, Kok-Hwa Lie, QiQi van Boheemen en Keanu Visscher spel

Kijkwijzer 12+ | Deze voorstelling bevat expliciete audiofragmenten over racisme en geweld. Er wordt stoboscopisch licht gebruikt in de voorstelling.

*Bij deze voorstelling zit een gratis inleiding. Wil je hier heen? Geef dit aan in het bestelproces. 

Foto De Bananengeneratie
FOTO: © Bas de Brouwer
 • do 21 sep 2023
  20.15 - 22.00 uur

Bezoek ook