Leidse Schouwburg
vr 23 februari 2018 19:30
Bestellen

Peel Slowly and See is een muziekfestival in het oudste theater van Nederland, midden in het culturele hart van Leiden. Het festival zet bijzondere bands en artiesten uit binnen- en buitenland op de toneelplanken en verrast het publiek met het onbekende, het mooie en vooral met muziek die niet altijd in hokjes past. Peel Slowly and See laat je iedere editie iets nieuws ontdekken en het festival is daardoor net even anders dan andere muziekfestivals in Nederland.

 

Met Kim Janssen, Martin Kohlstedt, Too Slow To Disco, Altin Gün, Johanna Glaza, Bart Wirtz, O, Kutjes, Geronimo, Lola, Venus Tropiceaux, Hebe, Black Tarantula, KASSETT

www.peelslowlyandsee.nl

 

Kim Janssen
Singer-songwriter Kim Janssen wilde wat anders. Weg met dat gekweel, weg die kleine liedjes: groots en pompeus moest ’t worden. Die meeslependheid hoor je terug op het in 2017 verschenen ‘Cousins’. De Volkskrant beoordeelde het album met vier sterren en Kim Janssen was de gehele festivalzomer onder pannen. De pastorale folkrock blijft melancholiek maar vrolijk wordt ’t nooit. Sufjan Stevens meets Walker Brothers.

Martin Kohlstedt
Martin Kohlstedt is een jonge, experimentele pianist, componist en producer uit Duitsland die zijn naam vestigde met de twee opmerkelijke albums; Tag en Nacht. Zijn muziek verenigt klassieke (akoestische) piano met een Fender Rhodes, elektronisch geluid en sterke beats. Afgelopen jaar stond Kohlstedt o.a. op Eurosonic Noorderslag en was hij te zien tijdens Amsterdam Dance Event, waar de recensies zeer positief waren. The Daily Indie: “Het is als een bubbelend moeras van geluiden, waar je dieper in loopt tot je kopje-onder gaat en om er om je heen alleen nog maar glinsteringen van de piano zijn, klappende bubbels van de diepe bassen en schieten de effecten als onderwaterdieren langs je heen.”
Referenties zijn Nils Frahm, Philip Glass en, vooruit, Bill Evans.

Too Slow To Disco
De Duitse DJ Supermarkt compileerde al vier cd’s met ‘Music You Can Almost Dance To’. Yachtpop, zoals hij het zelf noemt, uit de jaren ’70. Aalgladde blue-eyed soul, vanilla funk en dampende FM-pop van weleer. Illustere namen als Chicago, Ned Doheny, Jan Hammer en Fleetwood Mac verschenen al op z’n geroemde compilaties en met z’n DJ-set zette DJ Supermarkt Best Kept Secret in vuur en vlam. Je hebt het pak, je hebt de cabrio, de gelukzalig wuivende palmen, je hebt een cocktail, en nu de muziek. Je hebt het helemaal gemaakt.

Altin Gün
Toen bassist Jasper Verhulst met Jacco Gardner op toer was in Turkije leerde hij in een platenzaak Turkse psychedelische rockbands uit de jaren ’60 en ’70 kennen. Geïnspireerd door de platen die hij kocht, plaatste hij een oproepje op Facebook: ‘Turkse zanger voor psychedelisch rockbandje gezocht.’ Aangevuld met de drummer van Jacco Gardner en percussionist van Jungle By Night was Altin Gün een feit. De oprichting van Altin Gün bleef niet onopgemerkt. Ze speelde Lowlands en Into the Great Wide Open al plat met hun Turkse psychedelica.

Johanna Glaza
Als je het zojuist verschenen debuutalbum Wind Sculptures van de Londense Johanna Glaza beluistert, is de eerste naam je bij je naar binnen schiet, Kate Bush. En ok, die platen heeft ze zeker uit haar vaders platenkast gestolen, maar je hoort ook Joanna Newsom, Sarah Vaughan en Agnes Obel. Dat alles verpakt in haar winterse pianoklanken, een vleugje mysterie en barok.

Bart Wirtz
Op het laatste album van Bart Wirtz, Beneath the Surface, komen jazz, hiphop en elektronica samen. Hij nam het album op in de beroemde Belgische Jet Studios met producer Richard Ojijo. De Leidse saxofonist won in 2012 de Edison Jazzism Award en werd ook voor Beneath The Surface genomineerd. Hij speelde in februari 2016 een instore in Velvet Leiden en de winkel, maar vooral het podium, was te klein. De band maakte van een platenwinkel een heuse popzaal met een groove die we de Leidse Schouwburg niet wilde ontzeggen.

O, Kutjes
De comfortzone moet je maar even vergeten als je de zaal binnenloopt bij O, Kutjes. Dit wordt een ongemakkelijke show vol tenenkrommende constateringen, idiote dansjes, dampende synths en een dikke fuck you naar iedereen die dit niet leuk vindt. Zo zingen ze over janken tijdens het stappen, de man, verkrachting op straat (‘je moet niet zo zeuren’) en kotsen op een scooter. Dat alles gebracht al twerkend, dansend in een verlopen schooluniform en gegoten in een jasje van gitzwart cabaret. Maar dat was vast al duidelijk?

Geronimo
Deze Chileense band wordt geleid door songschrijver Tomás Novoa en vormt met bas, drums, toetsen, gitaar en blazerssectie een mini-orkest. De muziek van Geronimo kan het best worden omschreven als lo-fi dreampop, met als belangrijkste referenties Beach House, Mac DeMarco en Air.

Lola
Het duo Lola maakt, begeleid door een akoestische gitaar en toetsen, Nederlandstalige liedjes. Zachte liedjes gedragen door de prachtige stemmen van de dames over wanhoop, verloren fietsen en onbetrouwbare mannen met mooie woorden.

Venus Tropiceaux
Ergens tussen The Slits, Bikini Kill en en Sonic Youth heb je Venus Tropiceaux. Punkrock dus. 3voor12 wist ze eind 2016 al op waarde te schatten als één van ’s lands meest belovende acts. De Rotterdamse band gaat met humor, harde gitaren en een occasionele spandex de Leidse Schouwburg op haar grondvesten doen trillen. Let maar op.

Hebe
Toen een paar jaar geleden onder leiding van James Blake de elektronische singer-songwriters furore maakte, moest Hebe wakker zijn geworden. Haar kleine liedjes kleurt ze in met sprankelende elektronica, lage pianoklanken en minimalistische percussie. Ergens tussen Lana Del Rey, Burial en James Blake.

Black Tarantula
Nederkraut. Denk aan zuurkool zonder zuur en Jan Smit zonder zang. Denk Dick Dale met een overdrive, denk jaren ’60-Pink Floyd zonder acid, denk Doors zonder Jim, denk Funk met een P. David Lynch schreef: "Their last album made my mother kill the neighbours' cat" en Arie van Duijn (?) sprak de onsterfelijke woorden: "Wat een k*tband". Goed, Black Tarantula dus. Neem je dansschoenen mee.

KASSETT
Met pop-up theater van muziektheatercollectief KASSETT!

Leidse Schouwburg
vr 23 februari 2018 19:30
Bestellen

Inclusief

  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje
  • Zoet bij de koffie

Prijzen

Normaal € 20,00
CJP € 17,50