FOTO: © Anne Claire de Breij
Naar agenda
Bestellen
 • Muziektheater
 • Bis Bis Bis!

Orkater & Bijlmer Parktheater

Stepping Stones

 • Datum
  wo 4 dec 2024
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 26,50
 • Inclusief
  Drankje

We bewegen, in de hoop dat we bij elke sprong onthouden wie onze stepping stones zijn.

Na de succesvolle voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve, presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater de voorstelling Stepping Stones; het derde deel in het drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland. Waar eerder het verleden centraal stond, verkent Stepping Stones de huidige tijd. Een periode waarin de derde generatie Surinamers in Nederland geworteld is en zich staande houdt in een wereld waar het bewustzijn over racisme en de vooroordelen op basis van kleur weliswaar groeit, maar die nog steeds niet gelijkwaardig is.

Opstap naar beter leven

Alyssia en Brian – zus en broer – hebben ieder hun eigen dromen en ambities. De weg is voor hen vrijgemaakt door de generaties voor hen. Door hun oom Orlando; rijk geworden in de modewereld als self made man en door oma Hedy, ooit zangeres van de legendarische band Stepping Stones. Alyssia en Brian zijn grootgebracht door oma Hedy. Ze bewandelen ieder hun eigen pad en grijpen de kansen die passen bij hun overtuigingen. Maar in hun zoektocht naar een succesvol leven blijkt dat zij zich niet altijd volledig durven uit te spreken ten opzichte van hun familie en elkaar. Ze lopen rond met geheimen. Hoe overbruggen ze de stigma’s die er in de maatschappij leven, maar ook de vooroordelen die ze hebben ten aanzien van elkaar?

Live muziek is het kloppend hart van de voorstelling én van de familie in Stepping Stones. De muziek van Hedy’s band – jazz, funk, reggae en kaseko – is daarin het fundament, dat wordt aangevuld met hiphop en fusion, die elke generatie dynamisch en divers weerspiegeld.

Over de makers

Stepping Stones is het sluitstuk van de trilogie van Orkater en Bijlmer Parktheater. Eerdere voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waren onder andere te zien op het Nederlands Theaterfestival: Woiski vs. Woiski werd door de Wijkjury van 2018 uitgeroepen tot de beste voorstelling van het seizoen en De Gliphoeve werd geselecteerd door de toneeljury. Acteurs Michiel Blankwaardt en Dionne Verwey werden voor hun rol in deze voorstellingen genomineerd voor een Arlecchino en een Colombina voor de meest indrukwekkende bijdragende rol. Voor Stepping Stones werkt grotendeels hetzelfde hetzelfde artistieke team weer samen.

Over Orkater

Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkater producties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

Over Bijlmer Parktheater

Bijlmer Parktheater is het eigentijds grootstedelijk theater van Amsterdam-Zuidoost. Hier vinden betekenisvolle en inspirerende ontmoetingen plaats tussen makers en publiek en komen verschillende stemmen en perspectieven samen. Bijlmer Parktheater presenteert, maar ontwikkelt en initieert in steeds grotere mate ook zelf producties en draagt daarmee actief en kwalitatief bij aan het diversifiëren van het podiumkunstenaanbod in heel Nederland.

Roziena Salihu, Maarten van Hinte en Geert Lageveen  tekst  |  Geert Lageveen  regie  |  Manoushka Zeegelaar Breeveld, Fjodor Jozefzoon, Gery Mendes, Romy Vreden  spel

Bezoek ook