Leidse Schouwburg
di 6 december 2022 20:15
Geen verkoop

We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Giuseppe Verdi in 1852 het levensverhaal van de prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor een opera. Het thema van de gevallen vrouw die haar liefde moet opgeven en sterft aan tuberculose, werd niet gezien als een respectabel onderwerp. Maar Verdi was vastbesloten, hij had immers een persoonlijke band met het verhaal. De componist leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres wier levensloop niet bepaald als smetteloos te boek stond.

La Traviata

La Traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi’s artistieke ambities reikten verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn werk een veel omvattende interpretatie. Gevoegd bij de meeslepende muziek ontstond zo een opera met veel bekende melodieën, die niemand onberoerd laat.

 

Alistair Digges muzikale leiding | Dorike van Genderen regie | Aylin Sezer, José Romero, Aleš Jenis, Liza Lozica Vjera, Alexander de Jong spel

 

* Dit concert stond geprogrammeerd op 9 december 2021, maar is i.v.m. coronamaatregelen verplaatst. Het is op dit moment niet mogelijk om kaarten te kopen, omdat de verkoop voor seizoen 2022-2023 nog niet open staat.

Een bewerking van Verdi’s bekende operaklassieker waarin we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen volgen van trans vrouw Violetta. Een verhaal dat voor iedereen herkenbaar is, we zijn immers allemaal op zoek. Naar onszelf, naar een hoger doel, naar erkenning en herkenning. Hoe ga je om met de vooroordelen en meningen van anderen? Hoe kun je dan toch worden wie je werkelijk bent? 

‘La traviata’ betekent letterlijk ‘de dolende’. We volgen de innerlijke zoektocht en de strijd tegen maatschappelijke vooroordelen van hoofpersoon Violetta Valéry.

Bijzonder is dat dit niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera is, maar dat regisseur Dorike van Genderen een nieuw verhaal heeft gecreëerd rond de figuur van Violetta. In deze productie is zij een trans vrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), een van de eerste mannen die in de jaren '30 geslachtsveranderende operaties onderging.

Waar Violetta in Verdi’s tijd door schaamte en vooroordelen omgeven was omdat zij een ‘courtisane’ was, valt Violetta in deze productie ten prooi aan hetzelfde gevoel van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam. Beide Violetta’s  zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk.

 

“Zo voelt deze Traviata nieuw én retro. En vooral vertrouwd klassiek, omdat het ook ‘gewoon’ dezelfde tragische liefde bezingt als altijd, in de bekende muziek van Verdi, die de musici met verve vertolken. Voor iedereen, kortom, die zin heeft in een ouderwets avondje opera.” - NRC ★★★★

Leidse Schouwburg
di 6 december 2022 20:15
Geen verkoop

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

1e rang (goed zicht)

Normaal € 35,00
CJP € 32,50

1e rang balkon

Normaal € 33,00
CJP € 32,50

2e rang balkon

Normaal € 31,00

3e rang balkon

Normaal € 29,00

4e rang (luisterplaats)

Normaal € 29,00