FOTO: © Daniel J. Ashes
Naar agenda
Bestellen
 • Muziektheater
 • Toneel

Yousef Gnaoui | Likeminds

VLAG

 • Datum
  za 4 nov 2023
 • Tijd
  20.15 - ca.21.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 22,50
 • Inclusief
  Drankje
 • 'Een vlag is iets waar mensen om vechten en waar mensen vóór vechten. Die discrepantie wordt pijnlijk invoelbaar gemaakt in de muzikale voorstelling Vlag van Yousef Gnaoui'

  Theaterkrant

Er is maar één goed systeem en dat is een geluidssysteem.

vlag (de; v(m); meervoud: vlaggen; verkleinwoord: vlaggetje of vlagje)
1 meestal rechthoekig stuk doek in een of meer kleuren als symbool van een land, partij, als baken, sein enz.:  de vlag uitsteken; met vlag en wimpel - glansrijk; 
de vlag dekt de lading niet - de uiterlijke vorm komt niet overeen met de inhoud
2 dwarsstreepje aan de stok van een muzieknoot 

Vlag is een parapluterm voor alle sociale constructen en systemen die we voor lief nemen, voor onveranderlijkheid, alsof het niet in beweging kan of mag komen. Deze systemen worden beperkt door arbitraire lands- en stadsgrenzen. Op zijn nieuwe album Ik zou voor veel kunnen sterven, maar niet voor een vlag, dat het beginpunt van de voorstelling is, spreekt Gnaoui zijn twijfels en zorgen uit over hoe deze systemen werken.   

Alle werelden die uitdrukking kunnen geven aan hoe onze maatschappij er nu voorstaat wil Gnaoui laten samensmelten tot een genre-overstijgend medium.  

Vlag is een theatraal-muzikaal-beeldende voorstelling waarin Yousef Gnaoui onze ideeën over religie, spiritualiteit, geloven en leven, uit elkaar laat vallen en in een nieuw perspectief laat samensmelten. Tijdens deze reeks aan voorstellingen is geen één avond écht hetzelfde.

We stevenen af op de grenzen van het kapitalisme en er is veel in de wereld wat anders moet. Ik heb de oplossingen niet, maar wil gedachten delen. Mensen bevragen. Het begint bij het besef dat het anders kan. Niet alles hoeft geaccepteerd te worden 'omdat het nou eenmaal zo is', ik geloof dat bijna alles kneedbaar en rekbaar is en ik wil de ruimte opzoeken om daar vorm voor te ontwikkelen.

Over Likeminds

Yousef Gnaoui behoort tot de eerste lichting Likeminders. Tussen 2001 en 2006 was hij al bij Likeminds betrokken als maker, schrijver en speler. Hoewel hij uiteindelijk koos voor de muziek en doorbrak als Sef, bleef hij geïnteresseerd in theater en dan met name in het soort theater dat Likeminds mogelijk maakt: op zoek naar nieuwe vormen, engagement en radicaliteit. Nu is hij na 17 jaar terug bij Likeminds. 

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines.  Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.  

Yousef Gnaoui concept, muziek en spel

 • za 4 nov 2023
  20.15 - 21.15 uur

Bezoek ook