Naar agenda
Bestellen
 • Theatercollege

Lale Gül & Ronit Palache

Ik ben vrij

 • Datum
  wo 18 dec 2024
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Prijs
  € 26,00
 • Inclusief
  Drankje

In februari 2021 werd de literaire wereld overdonderd door Ik ga leven, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen. Nu, drie jaar later, blikt ze terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven.  Dat nieuwe leven heeft haar succes, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid gebracht. Maar tegelijkertijd is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, die nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt. 

Samen met Ronit Palache maakte Lale de succesvolle podcast Van God Los waarin ze in gesprek gingen met mensen die behoorden tot respectievelijk christelijk/katholieke, joodse en islamitische stromingen. Lale, zelf afkomstig uit een ultraorthodox Turks-islamitisch gezin, weet als geen ander welke vaak onzichtbare strijd zich achter Nederlandse voordeuren afspeelt. Ze heeft haar vrijheid en vrienden, maar niet langer haar familie. Voor deze vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard? Op het podium is Lale openhartig en beantwoordt ze vragen van geïnteresseerden, mede-afvalligen en twijfelaars.  

FOTO: © Annaleen Louwes

Lale Gül (1997) is schrijver en columnist. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş, daarna studeerde ze Nederlands aan de VU. In 2021 verscheen haar debuut Ik ga leven, waar meer dan 300.000 exemplaren van zijn verkocht; een onverbiddelijke bestseller. In mei 2024 verscheen Ik ben vrij, haar tweede roman. 

Bezoek ook