FOTO: © Anne van Zantwijk
Naar agenda
Bestellen
 • Toneel

Jip Smit, Imke Smit e.a.

De avond is ongemak

 • Datum
  za 9 dec 2023
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Inclusief
  Drankje

Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, voor het eerst in het theater te zien.    

Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Gespeeld door Jips eigen tweelingzus Imke Smit. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.  

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel. 

Nina Spijkers regie | Jip Smit, Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Pauline Foest e.a. spel

Bezoek ook