FOTO: © Rogier Wilems
Naar agenda
Bestellen
 • Muziektheater
 • Toneel

Beer Muziektheater

De kwestie Sjostakovitsj

 • Datum
  wo 20 mrt 2024
 • Tijd
  20.15 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Inclusief
  Drankje

In De kwestie Sjostakivitsj van BEER muziektheater spelen drie geweldige acteurs, René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden, bekend van theater, film en tv, afwisselend Sjostakovitsj en alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. In navolging van het succesvolle De nazi en de kapper, en vorig seizoen De Reiziger schrijft Helmert Woudenberg wederom de tekst. Muziek speelt een belangrijke rol; Mauro Casarini gebruikt de symfonien van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp. Aike Dirkzwager regisseert en Rogier Willems geeft vorm.

Dimitri Sjostakovitsj

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?  De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie?

De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden spel | Aike Dirkzwager regie | Helmert Woudenberg script

Bezoek ook