Foto Leidse Schouwburg Publieksfoto
FOTO: © Jessica Zeylmaker

Missie & Visie

Bij de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal komen verhalen samen. Het zijn plekken waar je verwonderd raakt. Waar jij jouw verhaal vertelt. Waar je geïnspireerd raakt door dat van anderen. Wij brengen verhalen samen: in dans, toneel, cabaret, muziek, congressen en evenementen.    

In het oudste theater van Nederland schrijven we elke dag weer geschiedenis. We vertellen er de verhaal van makers, ons publiek en onze historie. In de monumentale Stadsgehoorzaal brengen we verhalen van muziek en wetenschap. En natuurlijk trekken we er ook op uit, Leiden in, om gesprekken aan te gaan en verhalen te vinden. Verhalen die het waard zijn te vertellen en gehoord te worden. Verhalen van en voor iedereen. 

Foto Stadsgehoorzaal met publiek

Onze missie

Verhalen samen brengen

Wij geloven dat het belangrijk is om open te staan voor ieders verhaal. Juist als dat verhaal anders is dan het jouwe of als je het er niet mee eens bent. Door open te staan voor al die verhalen, wordt je blik op de wereld groter. Verhalen verbinden, verwonderen, inspireren en geven je richting. Door die verhalen samen te brengen op onze podia, maken we onze stad tot een plek waar je samen leeft én beleeft. 

Foto jong publiek in Leidse Schouwburg

Onze visie

Verhalen vertellen

Wij maken impact door verhalen samen te brengen op onze podia. Verhalen die ertoe doen, versterkt door de kracht van ontmoeting.  We richten ons op Leiden en omgeving. Binnen dat gebied willen we een zo divers mogelijk publiek bereiken, dat zich bij ons welkom en veilig voelt. Aan iedereen – jong of oud, al lang Leidenaar of nieuw in Leiden – willen we verhalen die ertoe doen, door hun urgentie en actualiteit.  

Bij ons ervaar je hoe belangrijk het is om elkaar te ontmoeten en samen al je zintuigen te laten prikkelen. Met onze creatieve programmering bieden we inspiratie aan iedereen die bij ons over de drempel stapt. Dat doen we met cultuur in de breedste zin van het woord: van cabaret tot klassieke muziek en van congres tot dancefeest. Daarbij gaan we zo duurzaam, inclusief en innovatief mogelijk te werk, met oog voor de wereld om ons heen. Zo maken wij een zo groot mogelijke impact: door de verhalen te vertellen die ertoe doen.  

Code Diversiteit & Inclusie  

Wij onderschrijven de Code Diversiteit & Inclusie. De uitgangspunten zijn verankerd in onze missie, visie en strategische doelen. Dat betekent niet dat wij er al zijn: we blijven onszelf continu verbeteren. Met stadspartners als de Cultuurcoaches, BplusC en makers als PS|theater, Veenfabriek en KASSETT werken we aan nieuwe programma’s waarmee we zoveel mogelijk Leidenaren en streekgenoten in onze zalen willen verwelkomen. We zetten actief in op een divers en inclusief aanbod, dat iedereen zich bij ons laat thuis voelen. We geven ons team en netwerk van partners zo vorm dat we een divers publiek aanspreken. Met inclusieve communicatie en hoge eisen op het gebied van toegankelijkheid werken we aan een bezoek dat voor iedereen prettig is.