Foto Arienne door Monique Shaw
FOTO: © Monique Shaw

Exposities Stadsgehoorzaal

In 2024 zijn alle exposities volgeboekt. Vanaf 2025 gaan wij over op een vaste collectie en zullen er (voorlopig) geen wisselende exposities meer zijn.

Duotentoonstelling Monique Shaw & Eelkje Colmjon

Twee Leidse stadsfotografen die samen de rondgang van de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal voorzien van prachtige foto’s. Zij doen dit ieder vanuit hun eigen concept. Monique Shaw presenteert haar serie Roodharige: “Oude meesters als Johannes Vermeer en Rembrandt portretteerden hun modellen als stillevens in hun dagelijks bezigheden. Zo wilde ik ‘mijn’ roodharigen ook portretteren: alsof ze ergens mee bezig zijn maar tóch even tijd hebben om vastgelegd te worden.”

Eelkje Colmjon zet haar modellen ook in hun eigen omgeving in haar serie The Future is Now. Als Stadsfotograaf van Leiden toonde Eelkje de wereld van straks door de ogen van dromers en idealisten. Een jaar lang maakte ze beeldverhalen over mensen die een doel voor ogen hebben, ideeën hebben over wat er komen gaat, of hoe het beter kan.

Kom tot eind december kijken naar de tentoonstelling in de rondgang van de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 14.00 tot 17.30 uur en tijdens voorstellingen.

 

Monique Shaw

Moniques hart ligt bij het fotograferen van mensen en hun verhaal. Zij vormen de hoofdbron van haar inspiratie. Zowel tijdens het fotograferen als naderhand bij het bewerken van haar beelden weet Monique haar foto’s op een bijzondere manier tot leven te wekken. Monique Shaw werkt sinds 2009 als zelfstandig fotograaf voor bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren.

Door de jaren heen ben ik als fotograaf door veel dingen geïnspireerd geraakt. Twee daarvan springen er uit: oude meesters en roodharigen. Mensen met rood haar heb ik altijd al boeiend gevonden. Vaak lijkt hun huid wel van porselein te zijn waardoor het licht op hun gezicht een andere manier reflecteert. Roodharigen hebben iets buitenaards en iets warms tegelijk.

Oude meesters als Johannes Vermeer en Rembrandt portretteerden hun modellen als stillevens in hun dagelijks bezigheden. Zo wilde ik ‘mijn’ roodharigen ook portretteren: alsof ze ergens mee bezig zijn maar tóch even tijd hebben om vastgelegd te worden.

www.shawfotografie.nl

Eelkje Colmjon

Eelkje Colmjon is een reislustig, freelance fotograaf uit Leiden. In haar fotografie vind je sociale, maatschappelijke thema’s, waarin de mens centraal staat. Dit geldt ook voor haar werk in opdracht; ze gaat vaak op pad voor bedrijven, stichtingen en NGO’s en maakt voor verschillende tijdschriften portretten bij interviews. Dat is wat ze het liefste doet: mensen leren kennen, op een zo mooi mogelijke manier portretteren en zo helpen hun verhaal te vertellen.

The Future is Now

Als Stadsfotograaf van Leiden toonde Eelkje de wereld van straks door de ogen van dromers en idealisten. Een jaar lang maakte ze beeldverhalen over mensen die een doel voor ogen hebben, ideeën hebben over wat er komen gaat, of hoe het beter kan. Zo wilde Oweis piloot worden en Cato prinses, surfte de Plastic Soup Surfer op een zee van plastic en zwom Anika door de Breestraat. De foto’s verschenen wekelijks in het Leidsch Dagblad.

www.EELK.nl

Exposities bezoeken?

De podiumkunsten staan centraal in onze zalen, maar ook de beeldende kunsten geven wij een podium. In de Stadsgehoorzaal Leiden bieden wij ruimte aan beeldende kunst in tijdelijke en permanente exposities. Deze zijn vrij toegankelijk gedurende onze ruime openingstijden.