De Leidse Iftar

Een verbindende avond voor alle mensen in Leiden

Dit jaar zijn wij van start gegaan met De Leidse Iftar, georganiseerd samen met de Turkse ondernemersvereniging Leiden en de Marokkaanse ondernemersclub – live vanuit de Stadsgehoorzaal Leiden! Bekijk hieronder de livestream terug van 29 april 2021.

 

Tijdens de Leidse Iftar 2021 zou historicus Mehmet Tütüncü deze lezing geven. Wegens omstandigheden kon dit niet doorgaan. In deze video kun je zijn verhaal toch nog beluisteren.

 


Wat is De Leidse Iftar?

Tijdens de ramadam, breken we samen de vasten. Zodra de zon onder is komen we samen met alle, of zoveel mogelijk, culturen die in Leiden aanwezig zijn. Het belangrijkste doel van De Leidse Iftar is om wederzijds begrip en respect te ontwikkelen en om Leidenaren samen te brengen. Het gezegde ‘liever een goede buur dan een verre vriend’ willen we onderstrepen en van ‘onbekend maakt onbemind’ gaan naar ‘bekend maakt bemind’. In Leiden wonen Leidenaren met vele achtergronden naast elkaar, en helaas, vaak ook langs elkaar. De Leidse Iftar wil daar verandering in brengen en mensen tot elkaar brengen en verbinden. Juist in deze tijd waarin we niet fysiek samen kunnen komen, maar elkaar wel nodig hebben. Wederzijds begrip en respect zijn van groot belang voor deze gezamenlijke toekomst.  

De Leidse Iftar: Leiden op zijn best 

De ramadan is voor moslims een tijd van vasten, bezinning en samenzijn om zo de relatie met God en medemens te versterken. Vasten doe je niet alleen, dat doe je met elkaar. De vasten breken bij zonsondergang met de iftar-maaltijd doe je ook niet alleen. Moslims zoeken elkaar op en nodigen daarbij steeds vaker ook niet-moslims uit: dit omdat de iftar in het teken van ontmoeting, saamhorigheid en verbinding staat, en samen eten nou eenmaal verbroedert. 

Wat is er fijner dan samen te eten en mooie gesprekken te hebben en waar leer je elkaar het beste kennen? Juist, aan tafel!  

Van oudsher staat Leiden voor een open samenleving waarin je niet wordt afgerekend op je afkomst of religie. Leiden is van oudsher een stad van vluchtelingen. In Leiden heb je de vrijheid om te geloven of niet te geloven, om zelf richting te geven aan je leven en waarin je anderen de vrijheid geeft dat óók te doen, ook al geven zij een andere invulling aan hun leven dan jij.  

Het gaat er niet om wat mensen geloven. En of ze überhaupt geloven. Het uitgangspunt is veel breder, het gaat over openstaan voor elkaar en begrip hebben voor de ander. 

Kinderen zijn nieuwsgierig en onbevangen, volwassenen hebben een mening. Hoe sterker iemands mening, hoe zwakker de nieuwsgierigheid. 

De verschillen doen er niet toe, we doen elkaar tekort als we ons met onze etnische, culturele, religieuze of sociale identiteit onderscheiden: alle mensen hebben voor 99.9% hetzelfde DNA.  

Richt je tijdens De Leidse Iftar op de overeenkomsten, op wat ons bindt, wees nieuwsgierig, stel vragen, sta open, leef je in, verwonder je, wees kritisch en onbevangen, ontdek wat je nog niet kent en durf van anderen te leren.  

Over samenleven bestaan de meest ingewikkelde theorieën, maar dit is waar het in essentie om draait.  

Het programma op 29 april 2021 

Tune in op 29 april, via Unity TV of deze website! Om 20.30 uur start de stream, dus zorg dat je dan voor je laptop, PC, tablet, smartphone of TV zit. De livestream zal plaatsvinden een halfuur voor zonsondergang tot ongeveer een halfuur na zonsondergang: van 20.30 tot ongeveer 21.30 uur. In de livestream komen meerdere inspirerende Leidenaren aan het woord. Leiden is een stad waarin vluchtelingen werden opgenomen, waarin respect was en is voor eenieders afkomst en geloof. Dit willen wij middels interviews en verhalen overbrengen – en gelijktijdig uitleggen wat een iftar is.


De Leidse Iftar smaakt naar meer… Eten delen!  

Volgend jaar komen we écht samen in de Stadsgehoorzaal, dit jaar komen we samen via livestream. Maar samen de iftar beleven kan wél! Reserveer een gratis iftar-maaltijd voor jouzelf en je buren, of mensen in jouw buurt of wijk. Je kunt voor jouw huishouden en dat van een ander in totaal maximaal acht maaltijden bestellen. Laat je adres achter, als ook je mailadres en telefoonnummer, zodat we je kunnen informeren waar je de maaltijd kunt ophalen. We zorgen voor meerdere distributiepunten binnen Leiden.

 

Partners & sponsoren

De Leidse Iftar is mogelijk gemaakt door de volgende helden:
Flowsound
Zam Zam
Mabroek
Ilias Delicatessen
TOVER
Gemeente Leiden
Donkeys & Co
Loek Mentink
3 October Vereeniging
Brahim en Bilal Lakhal
Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal
Fonds voor Cultuurparticipatie

En door jou!

  

 De Leidse Iftar - Logo

 

 

Waarom deze iftar? 

Outman Mgharbi en Najib Chakir, bevriende ondernemers uit Leiden met een Marokkaans culturele achtergrond, organiseerden bijna tien jaar geleden voor het eerst hun eigen iftar in Leiden, in aanvulling op die van de moskeeën. Hun bedrijven zijn gevestigd in het centrum van Leiden, verbonden aan een drukke winkelader van de stad. En daar werd hun iftar dan ook gehouden. Al snel werd Durmuş Doğaņ van de Turkse ondernemersvereniging betrokken, waarmee het bereik van deze jaarlijkse iftar werd vergroot. Naar de geest van het vasten en de daaraan verbonden iftar werden ook andere culturele groepen, moslim en niet-moslim, uitgenodigd om aan te sluiten bij de maaltijd. Zoals bijvoorbeeld de vertegenwoordigers van het Centrummanagement Leiden, waartoe ook Nanette Ris, directeur van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal, hoort. 

Deze uitnodiging vormde de start van een plan om met elkaar (Outman Mgharbi, Najib Chakir, Durmuş Doğaņ én de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal) een heel belangrijk onderdeel van de Ramadan te delen met een groeiende groep Leidenaren van diverse achtergrond. Om ervoor te zorgen dat mensen meer begrip voor elkaar krijgen en elkaar beter leren kennen. Voor de initiatiefnemers zorgt de samenwerking voor meer slagkracht binnen de stad, voor de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal is het een manier om in contact te treden met doelgroepen die nu weinig of helemaal niet over de drempels van de theaterzalen komen. Iets dat we willen veranderen: de bezoekers van podiumkunst in de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zouden meer en meer een afspiegeling moeten vormen van de Nederlandse samenleving. Theater is ten slotte voor iedereen!

 

We need you!

We hopen dat deze Leidse Iftar smaakt naar meer: meer verbinding, meer begrip, meer respect. Naar samen een maaltijd delen en samen verhalen delen. En we hopen dat we volgend jaar en de jaren daarna De Leidse Iftar steeds meer van en voor álle Leidenaren kunnen laten worden!

We kunnen je hulp daarbij goed gebruiken. Sowieso door erover te praten en anderen enthousiast te maken. Maar wellicht wil je ons helpen, als vrijwilliger, als sponsor of als partner? Laat het ons weten via marketing@leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.

Dank alvast!