Calefax in Leiden: InterAct

3 kunstenaars, 3 concerten, 5 musici

Ga mee op een spannende zoektocht: drie uiteenlopende jonge kunstenaars gaan in gesprek met Calefax. Nederlands eerste en beroemdste rietkwintet bestaat 35 jaar en gaat in 3 concerten de interactie aan. De interactie met andere vormen van cultuur. De interactie met jonge creatieve makers. De interactie met jou. Maak kennis met Calefax!  

De kunstenaars ontwikkelen naar aanleiding van de ontmoeting een nieuw werk. Hoe laten de muziek en de thema’s van Calefax zich vertalen naar nu en naar de toekomst? En hoe beïnvloeden kunstvormen en kunstenaars elkaar?  

Word deelgenoot van InterAct: drie concerten en ontmoetingen in Stadsgehoorzaal Leiden, waarin drie jonge makers de muziek van Calefax in een ander perspectief zetten en hun eigen kunst door de muziek laten beïnvloeden.  

Volg het project op calefax.nl/interact en laat je inspireren!  

 

InterAct Deel 1

Calefax ontmoet Shertise Solano - Hoe klinkt een nieuwe wereld?

De Nieuwe Wereld Volgens Dvořák

In 1891 werd Dvořák gevraagd om naar Amerika te komen om de ‘Amerikaanse muziekstijl’ vorm te geven. Er was tot dat moment in de klassieke muziek nauwelijks sprake van een Amerikaanse identiteit. Toen Dvořák in Amerika voor het eerst spirituals hoorde, zag hij in dat deze liederen dezelfde functie vervulden als de Boheemse volksmuziek in zijn eigen composities. Na de drie jaar die hij in New York verbleef wist hij dan ook zeker: “De basis van goede muziek ligt zonder twijfel verscholen in alle rassen uit dit grote land.”

Calefax gaat in gesprek met beeldend kunstenaar Shertise Solano en nodigt haar uit te luisteren naar hun uitvoering van de Southland Sketches van de zwarte componist Henry T. Burleigh, dankzij wie Dvořák spirituals leerde kennen. Hoe is klassieke muziek veranderd sinds de inzichten van Dvořák? Voelt klassieke muziek toegankelijk of elitair? Hoe klinkt de muziek die vóór de komst van Dvořák geen kans kreeg in Amerika? 

We volgen hoe zij vanuit deze ontmoeting haar creatieve talenten inzet om beeldend te reageren.

 

 

InterAct Deel 2

Bach ft. Calefax ft. Cobra

Al tien jaar lang is Calefax bezig om Musikalisches Opfer van Bach op de voor Calefax perfecte manier te vertolken. Om het in popmuziektermen te beschrijven: Calefax covert Bach.

Voor het project InterAct vragen de mannen van Calefax de makers van hiphop collectief Cobra om met hun 'Bachcover' aan de slag te gaan. Ontdek hoe Bach klinkt als het eerst door Calefax is bewerkt om vervolgens weer door Cobra gecoverd te worden. Dat wordt bijzonder! In deze documentaire zie je hoe Calefax en Cobra elkaar kennis laten maken met hun eigen muziekstijl. De stijlen liggen ver uit elkaar maar er blijkt al snel een groot onderling respect te ontstaan voor elkaar werk. Na de opnames van deze documentaire gaat Cobra aan de slag met hun eigen sample-track. Benieuwd hoe dit gaat klinken?

Houd het project in de gaten via deze site of www.calefax.nl/interact 

 

 

InterAct Deel 3

Cabaret en muziek - over de zoektocht naar identiteit

Het laatste deel van InterAct zit vol humor en emotie. Calefax gaat samen met cabaretier Farbod Moghaddam, winnaar van de juryprijs van het Leids Cabaret Festival 2018, op zoek naar de betekenis van het begrip vaderland. Hoe is het om te leven in een land waar je niet geboren bent? Waar dingen anders gaan dan dat je gewend bent vanuit je opvoeding? Waar komen deze twee culturen samen en waar kunnen ze, soms op een hilarische, soms op een pijnlijke manier, botsen?

Deze zoektocht is hoorbaar in de muziek van Calefax. Ze brengen traditionele Perzische muziek samen met gloednieuw gecomponeerde Nederlandse muziek. Via deze muziek gaan Calefax, Sholeh en Farbod de dialoog aan.

Met de indrukken van deze ontmoeting gaat Farbod aan de slag om op zijn eigen manier een reactie te creëren vanuit zijn kunstvorm cabaret. Een rietkwintet in dialoog met een cabaretier...

Bekijk deel 3 van InterAct en laat je inspireren!

 

 

InterAct - Aftermovie Finale

Calefax x Shertise x Cobra x Farbod

Op 7 juli 2021 heeft de Finale van InterAct plaatsgevonden in het Grand Café van de Stadsgehoorzaal. Calefax trad op én het nieuwe werk van alle kunstenaars was te zien. Benieuwd hoe dat was? Bekijk hier de Aftermovie van de gezellige avond.