Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
za 25 januari 2020 20:15
Bestellen

Diep in de desolate eenzaamheid van Schuberts Winterreise en Die Schöne Müllerin schuilt een universele waarheid. Op het eerste gezicht gaan de in totaal 44 liederen over snijdend liefdesverdriet, maar eigenlijk is de thematiek veel grootser. Het gaat om jezelf verliezen; de vijandige buitenwereld; een grimmig volwassen worden; de grote desillusie van het bestaan. Coming-of-age in de beeldende romantiek van dichter Müller en componist Schubert: een over-de-top lijdensweg die soms - ook 200 jaar na dato - tóch haarfijn de realiteit aanstipt.

Thomas Oliemans en Paolo Giacometti treden één weekend in de fictieve voetsporen van de ik-figuren in deze twee monumentale liedcycli; de één nog duisterder dan de ander. Grauwe reflecties op ons menselijk bestaan, gevat in bovenmenselijk mooie muziek – een ultiem, bijna masochistisch zwelgen in verdriet zoals alleen Schubert dat kon.

Na Die schöne Müllerin stappen we met Die Winterreise in een nog zwartere wereld, waarin de ik-figuur alleen nog in zijn herinnering wat lichtpuntjes vindt. De wandelaar dwaalt rond, alles wat hij tegenkomt herinnert aan verlies en eenzaamheid: de wegwijzer brengt hem alleen maar nog meer in de war. Zoals Thomas Oliemans zelf stelde: “Een volkomen verkenning van een leven waar geen volkomen einde aan zit.”

Van de Winterreise bestaan een miljoen opnamen, gemaakt door de grootste zangers. Was er een aarzeling om er nog eentje aan toe te voegen? “Die aarzeling heb ik nooit gehad. Juist niet, zou ik bijna zeggen, want de Winterreise is nou precies zo’n stuk waarom je klassiek zanger wordt.” Thomas Oliemans in het Parool, 1 oktober 2019

Schubert Winterreise D 911
 
Dit concert is onderdeel van kamermuziekweekend. Hiervoor geldt een seriekorting. Let op: bij het boeken van een serie dient u de concerten van uw keuze los aan uw winkelmandje toe te voegen. De korting wordt vervolgens automatisch over het totaal verrekend.

After Die schöne Müllerin, we continue to an even darker world, in which the first‐person only finds positiveness in his memories. The walker wanders around. Everything he finds, reminds him of loss and loneliness: the signpost gets him even more confused. As Thomas Oliemans said: a complete exploration of a life that does not completely end. 

Horrifying songs, admitted Schubert. With the words: “Mir gefallen diese Lieder mehr als alle, und sie werden euch auch noch gefallen,” the composer predicted our appreciation for this journey to the bitter end. 

 

Schubert Winterreise D 911

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
za 25 januari 2020 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00