Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 29 november 2020 11:30
Bestellen

Oost en West staan lijnrecht tegenover elkaar in dit concert. Tsjaikovski aan de ene kant, Ives aan de andere. Frank Bridge ligt niet alleen geografisch gezien tussen deze componisten in: ook qua stijl is hij een goede verbinding tussen de Russische romanticus en de Amerikaanse verzekeringsagent slash modernist-buiten-kantooruren.


Tsjaikovski was in Rome toen hij dit pianotrio schreef. Hij droeg het op ter nagedachtenis aan Nikolai Rubinstein, zijn goede vriend en mentor. Het trio kreeg de passende ondertitel ‘À la mémoire d’un grand artiste’ – ter nagedachtenis aan een groot artiest.
Frank Bridge behoorde tot de groep van Britse componisten als Holst en Vaughan Williams – een generatie die sinds de Barok weer een nieuwe, eigen Engelse stijl ontwikkelde. Als componist is hij ietwat vergeten geraakt; hij is vooral bekend als de leraar van Benjamin Britten. Zijn Engelse stijl leverde hem toch een prijs op voor dit pianotrio.


Voor Charles Ives is het precies omgekeerd. Tijdens zijn leven werd zijn muziek nauwelijks uitgevoerd. Pas na zijn dood vond men vele partituren en zag men zijn unieke stijl. Composities van Ives zijn als collages, waarin verschillend muzikaal materiaal over elkaar wordt gelegd. Soms zijn dat bekende citaten uit andere stukken; soms zijn het stemmen die op het eerste gezicht niet bij elkaar passen en daardoor een vervreemdend en intrigerend geheel opleveren.
Zijn eigenzinnig componeerkarakter blijkt ook uit dit trio: het eerste deel van zijn piano trio bestaat uit drie herhalingen van dezelfde 27 maten, waarbij de viool de eerste keer zwijgt, de cello de tweede keer en pas de derde keer alle drie de instrumenten spelen. Aan het tweede deel gaf Ives de titel TSIAJ (This Scherzo Is A Joke). Presto.

Bridge Phantasy for piano trio | Ives Pianotrio | Tsjaikovski Pianotrio in a op. 50

Maria Milstein viool | Gideon den Herder cello | Hannes Minnaar piano

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 29 november 2020 11:30
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje (per persoon)
  • Borrelplankje vegetarisch (per persoon)
  • Zoet bij de koffie (per persoon)

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00