Rijksmuseum van Oudheden
di 16 november 2021 20:00
Bestellen
wo 17 november 2021 20:00
Bestellen
do 18 november 2021 20:00
Bestellen

 

Ilias
Een vrouwonvriendelijk superhelden epos

Het is oorlog in Troje. Al negen jaar bevechten de Grieken en de Trojanen elkaar. Achilles is de onverslaanbare Griekse vechtmachine, maar hij weigert verder te vechten als zijn buitgemaakte vrouw Briseïs wordt afgenomen. Zonder Achilles zijn de Grieken kansloos. Dat blijkt des te meer als zijn beste vriend Patroklos sneuvelt in de strijd, vermoord door de Trojaanse prins Hektor. Het maakt Achilles woedend en hij keert terug naar de frontlinie, met een ongekend bloedbad tot gevolg. 

Het is de meest bekende oorlog uit de oudheid: de Trojaanse Oorlog. Na de succesvolle voorstelling De Odyssee, die andere bestseller van Homerus, kiest Aluin ervoor om ook dit epos ten tonele te brengen. Een gruwelijk, bloederig en vrouwonvriendelijk verhaal. Maar ook prachtig, poetisch en romantisch.

De bewerking van Erik Snel richt zich op de absurditeit van de oorlog en op de wreedheden van de agressor Griekenland. Als we aan de bezetter denken, zien we soldaten en machthebbers. Als we aan het bezette land denken zien we de gezinnen, de vrouwen en kinderen die gedood worden. Zo wordt Troje het menselijke land en worden de Grieken de heroïsche onmensen. Met een dikke knipoog naar de superhelden van Marvel worden in de regie van Victorine Plante goden, halfgoden en godgelijke mensen getoond die elkaar met superkrachten proberen te vernietigen. 

 

Homerus tekst | Erik Snel, gebaseerd op de vertaling van Patrick Lateur (Ilias, Wrok in Troje) bewerking | Victorine Plante regie | Boris van Bommel, Hiske Eriks en Jilles Flinterman spel | Jaike Belfor vechtscènes | Anouk van Schie kostuums

Rijksmuseum van Oudheden
di 16 november 2021 20:00
Bestellen
wo 17 november 2021 20:00
Bestellen
do 18 november 2021 20:00
Bestellen

Prijzen

Normaal € 17,50
Student € 15,00