Naar agenda
Bestellen
 • Toneel
 • Bis Bis Bis!

Theater Oostpool | Daria Bukvić

Het Achtste Leven

 • Datum
  vr 19 mei 2023
 • Tijd
  18.30 - 23.00 uur
 • Locatie
  Leidse Schouwburg
 • Inclusief
  Drankje

Met Het Achtste Leven (voor Brilka) brengt regisseur en artistiek directeur Daria Bukvić de theaterbewerking van de gelijknamige roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili. Een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal, over acht levens uit één Georgische familie, begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa, de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocoladefabrikant, woont generaties later in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie. Een geschiedenis die onlosmakelijk samenvalt met die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn.

Ode aan de sterke vrouw 

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een grootse en epische muziektheatervoorstelling. Een hartverscheurend en tegelijk troostrijk drama verteld vanuit het perspectief van vrouwen uit verschillende generaties, waarbij het publiek meegenomen wordt op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw. Met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit latere decennia. Daria Bukvić maakt deze voorstelling als ode aan de sterke vrouwen uit haar familie, die middels hun veerkracht de wreedheden van de geschiedenis met opgeheven hoofd hebben weten te doorstaan.

Nino Haratischwili schrijver van roman| Emilia Linda HeinrichJulia Lochte en Jette Steckel tekst| Daria Bukvić regie | Armand Rosbak, Chris Peters, Sinem Kavus, Marlies Heuer, Demira Jansen, Michael Muller, Liz SnoijinkSharlee Daantje, June Yanez, Sharon Harman en Eeke Boonstra spel en muziek

het achtste leven cast

Let op!

Lange voorstelling met twee pauzes

Wellicht ben je bekend met het boek Het Achtste Leven. Dan weet je dat het een behoorlijk dik boek is. Om het verhaal volledig tot z’n recht te laten komen, is daar ook wat meer tijd voor nodig. De voorstelling begint om 19.30 uur en is pas rond 23.00 uur afgelopen. Omdat de voorstelling langer duurt dan gebruikelijk is, zijn er twee pauzes.

Bezoek ook