Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 29 oktober 2017 16:00
Bestellen

Bestaat er zoiets als een Europese identiteit, een gemeenschappelijk cultureel bewustzijn? Het is een actuele vraag in tijden van Brexit, broeiende anti-Europese sentimenten en een migratiecrisis die het eeuwenoude Avondland tot op het bot verdeelt.

Tijdens het festival Reis door Europa benaderen violist Dmitri Makhtin en pianist Andrei Korobeinikov het thema vrijmoedig vanuit een muzikaal perspectief. Met een aantal muzikale boezemvrienden nemen zij u in vier concerten mee op een imaginaire citytrip langs Sint-Petersburg, Boedapest, Wenen en Parijs. Zes uitmuntende musici. Dertien legendarische componisten. Zeventien kamermuzikale meesterwerken. Dat alles vervat in een weekend dat het internationale in het nationale hoorbaar maakt.

Eindstation is het Parijs van het fin-de-siècle, waar Debussy en Ravel met impressionistische pastelklanken een door en door Frans antwoord formuleerden op de zwelgende Duitse laatromantiek. Tegelijkertijd laten de late sonates van Debussy een heroriëntatie op het transparante classicisme van Haydn en Mozart horen. Over een pan-Europees, kosmopolitisch bewustzijn gesproken.

Debussy Vioolsonate in g, L140 | Ravel Pavane pour une infante défunte (transcriptie voor klarinet en piano) | Ravel Pièce en forme de Habanera voor klarinet en piano | Debussy Cellosonate L135 | Franck Vioolsonate in A

Andrei Korobeinikov piano Dmitri Makhtin viool Kyril Zlotnikov cello Daniel & Alexander Gurfinkel klarinet 

*Alexei Ogrintchouck is door andere verplichtingen niet aanwezig bij dit concert.

De Russische violist Dmitri Makhtin is een graag geziene gast bij de Stadsgehoorzaal Leiden. Na een indrukwekkend solorecital in 2014 gaf hij in 2016 een onvergetelijk concert met pianist Andrei Korobeinikov. Na afloop beloofde het tweetal spontaan om een minifestival te programmeren. Korobeinikov (de bedenker van het programma) is wat je noemt een genie. Hij was de eerste Moskouse muziekstudent sinds Rachmaninoff die op zijn negentiende met lof afstudeerde. En dan hebben we het nog niet eens over zijn rechtenstudie, waar hij al op zijn twaalfde aan begon!

Samen met Alexei Ogrintchouk (eerste hoboïst van het Concertgebouworkest), Kyril Zlotnikov (cellist en mede-oprichter van het Jerusalem Quartet) en de piepjonge, maar supergetalenteerde klarinettweeling Daniel en Alexander Gurfinkel vormen ze een muzikaal dream team, dat het publiek meeneemt op een klinkende Europareis van Oost naar West.

Op zaterdagmiddag geeft schrijver Jan Brokken om 14.00 uur een lezing. Hij neemt het publiek mee naar Parijs en zal in één uur tijd duidelijk maken hoe het Friese meisje Greetje Zelle in Parijs kon uitgroeien tot Mata Hari, een symbool, of sterker nog, de reïncarnatie van la belle époque. 

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, Mata Hari de waarheid achter een legende, Baltische Zielen, De Vergelding, De Kozakkentuin, en zijn meest recente boek De gloed van Sint-Petersburg.

De lezing is, in combinatie met een concertkaartje, gratis toegankelijk, maar u dient wel een plaats te reserveren.

Reserveren

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 29 oktober 2017 16:00
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe
  • Programmaboekje

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje
  • Zoet bij de koffie

Onderdeel van de series

Prijzen

Normaal € 30,00
CJP € 27,50