Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
wo 31 maart 2021 20:15
Geen verkoop

Deze voorstelling is helaas geannuleerd. We hebben via de mail de kaartkopers geïnformeerd. Geen mail ontvangen? Mail dan alsjeblieft naar onze kaartverkoop.

Een programma met twee componisten die héél dicht bij elkaar liggen. Kodály’s op. 8 behoort tot de grote werken voor solocello sinds Bachs cellosuites. Het vereist – enigszins uitzonderlijk – scordatura: het anders stemmen van snaren. In dit geval gaat het om twee snaren die beide een halve toon lager worden gestemd. Kodály’s sonate voor cello en piano op. 4 doet op het eerste gezicht denken aan het impressionisme van Debussy, maar de melodieën liggen geworteld in de Hongaarse volksmuziek. Het resultaat is een betoverend zwevende, atmosferische en ietwat mysterieuze sonate die soms moeilijk te plaatsen is, maar je moeiteloos meeneemt in Kodály’s wereld.

Twee werken van Bartók voor pianosolo maken de cirkel rond. Bartók en Kodály waren hun hele leven lang vrienden; twee componisten en musicologen met een gedeelde ideaal: het onderzoeken, documenteren en bekend maken van Hongaarse folkloristische muziek in een nationale stijl. De vijf stukken die samen Im Freien vormen, behoren tot de weinige stukken die Bartók een programmatische titel gaf. Paolo Giacometti speelt er twee: Hetzjagd – de achtervolging – en Klänge der Nacht – muziek van de nacht.

Kodály Sonate voor cello solo in b op. 8, Sonate op. 4 | Bartók Hetzjagd, Klänge der Nacht voor piano solo (uit Im Freien BB 89)

Pieter Wispelwey cello | Paolo Giacometti piano

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
wo 31 maart 2021 20:15
Geen verkoop

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00