Stadsgehoorzaal Grote Zaal
wo 28 maart 2018 19:30
Geannuleerd

Helaas is dit concert geannuleerd. Kaarthouders ontvangen binnenkort bericht.

Een van de grootste muzikale meesterwerken ooit behoeft nauwelijks introductie. De Matthäus Passion wordt in deze weken traditiegetrouw overal in Nederlandse kerken en concertzalen uitgevoerd. Gelovigen én ongelovigen komen altijd weer onder de indruk van Bachs onsterfelijke verklanking van het lijdensverhaal.

Ook binnen de traditie kun je kiezen voor een originele invalshoek. In de uitvoeringen van de Matthäus Passion met de Nieuwe Philharmonie Utrecht combineert Johannes Leertouwer zijn jarenlange ervaring als concertmeester en als dirigent. Hij plaatst de 10 zangers (twee koren van 4 plus Christus en Evangelist) vooraan in zijn opstelling en leidt de uitvoeringen vanaf de eerste viool. Zo maakt hij rechtstreekse communicatielijnen tussen de musici en met het publiek. Vorig jaar onderscheidde de NRC de uitvoeringen van de Matthäus Passion door Johannes Leertouwer en de NPU met vijf sterren. Met name 'de indringende intimiteit en de dramatische kracht van de interpretatie' werden geroemd.

Bach Matthäus Passion BWV 244

'In Utrecht bewandelde violist/dirigent Johannes Leertouwer een ander pad: klein instrumentaal ensemble en niet meer dan tien zangers. De solisten (vrijwel dezelfden als vorig jaar) vormden tezamen de koren. Deze relatief nieuwe zienswijze is weldadig voor de transparantie van Bachs fijne weefsels. Bovendien stonden de zangers vóór de instrumentalisten opgesteld, wat de verstaanbaarheid en vocale projectie zeer ten goede kwam. Leertouwer zou je met zijn minimale bezetting het meest ‘authentiek’ kunnen noemen, maar juist hij zorgde het vaakst voor verademing met wat lagere tempi. Gedragen door schitterende stemmen was deze intieme Matthäus een hoogtepunt van het passieseizoen.

Sopranen Klaartje van Veldhoven (Blute nur) en Stefanie True (Ich will dir mein Herze schenken) staken elkaar naar de kroon met diverse, glasheldere stemmen. Bariton Robert Davies verpletterde in Komm, Süßes Kreuz en Mache dich, mein Herze, rein: een machtig geluid elegant bedwongen voor maximale intensiteit.

Met zijn donkere stem was de jonge Guy Cutting een onalledaagse, grandioze Evangelist. Zonder overdreven uit te pakken verleende hij zijn verhaal een spanning die weinig meer gepolijste collega’s evenaren.' -NRC-

 

Helaas is dit concert geannuleerd. Kaarthouders ontvangen binnenkort bericht.

Stadsgehoorzaal Grote Zaal
wo 28 maart 2018 19:30
Geannuleerd