Stadsgehoorzaal
wo 15 november 2017 17:00
Gratis toegang

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. In 2017 organiseert Naturalis in samenwerking met de Stadsgehoorzaal daarom voor het derde jaar op rij de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken.

Wo 18 oktober, 17.00-17.30 uur
Kruisbestuiving: Hoe inspireert de natuur ons bij het doen van uitvindingen? – Bob Ursum (Wetenschappelijk directeur van de Hortus van de TU Delft en uitvinder)

Dennenbomen met UV-bescherming, sequoias die niet verbranden bij een bosbrand, planten met een kilometerlang wortelsysteem waarmee ze communiceren: de uitvindingen liggen soms voor het oprapen in de natuur! Dit keer komt Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de Hortus aan de TU Delft en uitvinder, ons uitleggen over hoe de natuur ons inspireert bij het doen van uitvindingen.


Wo 15 november, 17.00-17.30 uur
Kruisbestuiving: Wat hebben krekels, robots & alarmsystemen met elkaar te maken? – Gijs Krijnen (Universiteit Twente)

Van een afstand al je belagers aan voelen komen met je haarsensors: handig voor een krekel als je niet opgegeten wil worden. Maar wat hebben wij daaraan? Gijs Krijnen, hoogleraar Nature Inspired Fabrication and Transdiction van de Universiteit Twente over de vraag; wat hebben krekels, robots en alarmsystemen met elkaar te maken?

Stadsgehoorzaal
wo 15 november 2017 17:00
Gratis toegang