Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
vr 9 april 2021 20:15
Bestellen

Dit concert is deel van het Kamermuziekweekend. Lees hier meer!

De late Schuberts en de Zemlinsky’s vragen ieder op hun eigen manier veel van een strijkkwartet. In een late Schubert is het de schaal en de eeuwigheid: het zijn kwartetten die een wereld ver voorbij de noten op papier oproepen en in hun omvang een uitputtingsslag vormen.

Zemlinsky balanceert op de rand van de romantiek, net zoals vroege Schönberg. Dat maakt zijn eerste kwartet bijzonder aangenaam en toegankelijk. Daarvan raakt hij steeds verder verwijderd in zijn latere kwartetten – zonder zo ver te gaan als Schönberg. De uitdaging zit ‘m dan ook in het interpreteren van zijn muziek: is het late romantiek of juist pre-Tweede Weense School? Accentueer je Brahms of juist Schönberg? Dat maakt iedere uitvoering nieuw en spannend.

De combinatie van Schuberts laatste kwartet en Zemlinsky’s eerste kwartet schetst misschien niet een begin en een einde, maar juist twee beginnen die beiden hinten naar het grote onbekende dat daarna zou kunnen komen – of niet. Bij Zemlinsky weten we wat er zou volgen, maar voor Schubert heeft het niet meer zo ver kunnen komen. Passend in dat thema is de Quartettsatz, een eerste deel van het twaalfde strijkkwartet dat Schubert nooit heeft afgemaakt.

Schubert Strijkkwartet nr. 12 in c D 703 ‘Quartettsatz’ | Zemlinsky Strijkkwartet nr. 1 in A op. 4 | Schubert Strijkkwartet nr. 15 in G D 887

 

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
vr 9 april 2021 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Zoet bij de koffie (per persoon)

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00