Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 11 april 2021 11:30
Bestellen

Dit concert is deel van het Kamermuziekweekend. Lees hier meer!

 

De dood. Voor Zemlinksy was het de daadwerkelijke dood, die van Alban Berg, die hem tot zijn vierde strijkkwartet inspireerde. Net als Bergs Lyrische Suite bestaat het uit zes delen, waarbij langzaam en snel worden afgewisseld. Het is een emotioneel en berustend kwartet: de dood is tragisch, maar definitief.

Schubert verwerkte een fictieve dood én zijn eigen naderende einde in dit kwartet. Hij was ernstig ziek geweest en wist dat het einde niet ver meer kon zijn. Maar de bijnaam Der Tod und das Mädchen dankt het stuk aan het citaat in het tweede deel: een lied dat Schubert zeven jaar eerder schreef.

‘Denk aan een man wiens gezondheid nooit meer kan worden hersteld, en die uit pure wanhoop zaken erger maakt in plaats van beter. Denk, zeg ik, aan een man van wie zijn sterkste dromen niet zijn uitgekomen, voor wie liefde en vriendschap niets dan een marteling zijn en wiens enthousiasme voor schoonheid snel en vluchtig is – en vraag jezelf of zo’n man niet diep ongelukkig is.’ Voor iemand die deze woorden schreef, is het kwartet – ondanks alle delen in mineur – opvallend optimistisch. Een eigenschap waardoor Schubert altijd een graag geziene gast in hogere Weense kringen bleef.

Zemlinsky Strijkkwartet nr. 4 op. 25 | Schubert Strijkkwartet nr. 14 in d D 810 Der Tod und das Mädchen

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
zo 11 april 2021 11:30
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00