Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
za 10 april 2021 20:15
Bestellen

Dit concert is deel van het Kamermuziekweekend. Lees hier meer!


Zemlinksy domineert in dit tweede concert van het Brodsky-weekend. Zijn derde en tweede strijkkwartet vormen een enorm contrast met het eerste. Is Brahms nog leidend in het eerste kwartet, in het derde is het Berg – klinkt daar ergens ook al Sjostakovitsj? – en Schönberg in het tweede. Zijn derde kwartet is onheilspellend, maar vooral ook verhalend wanneer je eenmaal aan de taal van Zemlinsky gewend bent. Niet gek dat de Brodsky’s deze vóór een van Schuberts meest verhalende strijkkwartetten spelen: het Rosamunde-kwartet.

Die bijnaam dankt het strijkkwartet aan de vele muzikale verwijzingen naar eerdere werken. Zo doet het eerste deel onder meer denken aan een van Schuberts vroege liederen: Gretchen am Spinnrade. Het derde deel herinnert ons aan Die Götter Griechenlandes, een ander Schubert-lied. Maar het is het tweede deel waarnaar de naam verwijst. Rosamunde was oorspronkelijk toneelmuziek, achtergrondmuziek voor handelingen in een toneelstuk. Schubert verheft het in dit deel tot muziek die, bewust of onbewust, diep in ons cultureel geheugen geworteld ligt.

Zemlinsky Strijkkwartet nr. 3 op. 19 | Schubert Strijkkwartet nr. 13 in a D 804 Rosamunde | Zemlinsky Strijkkwartet nr. 2 op. 15

 

 

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
za 10 april 2021 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Zoet bij de koffie (per persoon)

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00