Leidse Schouwburg
do 15 november 2018 20:15
Bestellen

Artistiek directeur Roel Voorintholt lanceert drie verschillende generaties eigenzinnige choreografes in één voorstelling. Zowel de Nederlandse Regina van Berkel en Didy Veldman als de Amerikaanse Lucinda Childs staan garant voor een heel eigen, aansprekende stijl en benadering van het moderne balletidioom.Introdans brengt deze eigenzinnige choreografen samen in het programma MODERNE MEISJES. Waar Veldman zich voor haar intieme, persoonlijke creatie liet inspireren door een schilderij van Pablo Picasso, trekt Van Berkels grootschalige, theatrale choreografie als een Salvador Dalí-film aan je voorbij. De inmiddels 77-jarige Lucinda Childs zorgt voor de klap op de vuurpijl met een wereldpremière. MODERNE MEISJES is te zien tot 25 januari 2019.

Ton Wiggers (medeoprichter en algemeen directeur) en Roel Voorintholt (artistiek directeur)

 

The 3 Dancers van Didy Veldman (Nederlandse première)
Liefde, verlangen en dood komen in een extatische dans samen op Picasso’s meesterwerk The Three Dancers. Choreograaf Didy Veldman – die de laatste jaren vooral in Engeland successen vierde – brengt Picasso’s schilderij van het canvas naar het podium, waardoor zijn expressieve, kubistische beelden als het ware tot leven komen. Haar ballet draait niet zo zeer om het achterliggende verhaal, als wel om de intense spanning en passie die spreken uit een van de grootste kunstwerken van de twintigste eeuw.

Frozen Echo van Regina van Berkel (Nederlandse première)
De Nederlandse choreograaf Regina van Berkel creëerde het uiterst theatrale Frozen Echo in 2011 voor het Düsseldorfse Ballett am Rhein, op een indringende compositie van Theo Verbey. Voor haar choreografie werkte zij, zoals altijd, nauw samen met decorontwerper Dietmar Janeck. Hij creëerde een enorm, statisch object, opgebouwd uit 70 oude computers. Daaronder storten de dansers zich in wisselende combinaties in een dynamische, geladen en soms surrealistische choreografie, die als een Salvador Dalí-film aan je voorbij trekt.

Wereldpremière Lucinda Childs
De band tussen de Amerikaanse choreograaf Lucinda Childs en Introdans mag inmiddels gerust uniek genoemd worden. De ‘koningin van de minimal dance’ creëerde de afgelopen jaren diverse nieuwe werken voor het gezelschap en ze bestempelt haar samenwerking met Introdans als ‘een uitermate inspirerend, onverwacht geschenk’. Voor haar wereldpremière in MODERNE MEISJES koos Childs voor de ‘minimal music’ Petricor van Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Einaudi schrijft voor Introdans een nieuw arrangement voor piano en strijkers. Zijn werk is onder meer bekend van de bejubelde film Intouchables. De hedendaagse Franse kunstenaar Dominique Drillot ontwerpt de podiumelementen voor het nieuwe werk van Childs.

Theaterparadijs - ★★★★★
'Het stuk is een lust voor het oog en Childs weet perfectionisme met minimalistische bewegingen en patronen neer te zetten.'

de Volkskrant
'In dit bizarre universum creëert Van Berkel intrigerende vlakverdelingen: met hier een dot dansers en daar wat uitgestrooide enkelingen, of een compacte massa die in een diagonale sliert uitwaaiert, zorgt ze om de haverklap voor beelden die je als schilderij of foto zou willen bewaren, zo stevig en mooi zijn ze. De belichting, die schakelt tussen wit en kleur, draagt hieraan zeker bij. Mooi is ook hoe dynamische bewegingen, vertraging en stilstand vaak gelijktijdig te zien zijn. Het is een (filmische) fantasie over de mensheid die even vreemd als logisch is.'

Leidse Schouwburg
do 15 november 2018 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje
  • Borrelplankje vegetarisch
  • Zoet bij de koffie

gouden rang

Normaal € 29,50

1e rang

Normaal € 23,50
CJP € 21,00

2e rang

Normaal € 19,50

3e rang

Normaal € 15,50

Voor sommige rangen zijn op dit moment geen kaarten beschikbaar. U kunt zichzelf op de wachtlijst plaatsen voor de desbetreffende rangen.