Pieterskerk
za 28 oktober 2017 20:15
Bestellen

Gecomponeerd in 1874 in Sant'Agata, ter herinnering aan Alessandro Manzoni
Eerste uitvoering 22 mei 1874 in de kerk van San Marco, Milaan, Verdi dirigeert

Het middelpunt van Verdi's opvatting van de Requiem-tekst is het tweede deel, dat bijna de helft van het werk uitmaakt. Dit is een samenstelling van middeleeuwse proza, Dies irae, Dies illa, een gedicht van 17 verzen, een afsluitend vers (Lacrymosa), en een laatste niet rijmend liturgisch vers (Pie Jesu, Domine).
Verdi voorziet in een schrikwekkend Apocalyps, door vast te houden aan het Dies Irae, drie keer hier en nogmaals aan het einde van de compositie. Met zijn bas-drum explosies en snelle overgangen, zou dit deel je moeten afschrikken met zijn grafische suggestie dat de duivel je naar de hel achtervolgt. Ook zijn de trompetten van de engel Gabriel in de Tuba mirum niet bijzonder vriendelijk. Maar Verdi zet de verschrikking af met overgangen van tedere smeking en zo nu en dan een glinsterend optimisme zoals bij het Offertorium, dat begint als een troostend wiegelied.

Het Requiem volgt de kerkelijke traditie: gezongen declamatie doordringt de sombere delen, en er zijn twee fuga’s, in het Sanctus en het afsluitende Libera me. Maar in wezen is het een opera-achtig werk met de oude en eerbare liturgie als een diepgaand libretto.

Verdi's Requiem is in het kort een meesterwerk, een werk van "universele catastrofe, vernietiging, terreur en wanhoop".

Dit glorieuze, opera-achtige werk is een echte krachttoer voor het koor en het orkest. Prachtig opstijgende en briljante harmonieën zullen het publiek opwinden.

Uitgevoerd door twee koren; COV Con Amore en COV Leidschendam. In samenwerking met het Holland Symfonie Orkest, onder de algehele leiding van Bernhard Touwen.

Solist
Charlotte Janssen (Sopraan)
Leonie van Rheden (Mezzo-Sopraan)
Matthew Newlin (Tenor)
Gevorg Grigoryan (Bas)

Pieterskerk
za 28 oktober 2017 20:15
Bestellen

1e rang

Normaal € 40,00

2e rang

Normaal € 32,50

3e rang

Normaal € 25,00