Leidse Schouwburg
za 7 april 2018 19:30
Bestellen

Samenzweringstheorieën, het wereldwijde web wemelt er van. Maar wat als het-tot-samenzweringstheorie-verklaren-van-alles-wat-buiten-de-officiële-lezing-der-dingen-valt nu eens zelf een samenzwering is? Een ridiculisering van mensen die geen genoegen nemen met de verhalen van overheden en machthebbers? George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal ’conspiracies’ die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn. Om uiteindelijk het publiek mee te nemen in De Samenzwering waar we anno nu met zijn allen in meegezogen worden. Geen cabaret, geen toneel, geen lezing... maar een soort TED-talk, met humor, karakter en de ontsluiering van een angstaanjagend, verbijsterend, wereldwijd complot.

Van Houts werkt met beeldfragmenten, grafieken en bouwkundige tekeningen. Hij vertelt zijn verhaal losjes en mensen mogen hem voortdurend onderbreken. “En er wordt veel gelachen. Omdat sommige verhalen heel absurd zijn. Het is ook een vrolijke avond. Uiteindelijk merk ik dat zelfs de meest sceptische mensen aan het eind om zijn. Het helpt dat mensen mij kennen van de voorstellingen van De Verleiders, ze weten dat ik mijn reputatie niet makkelijk te grabbel zal gooien.”

Bij het graven kwam Van Houts bijna als vanzelf terecht bij 9/11. De aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Het doel van Kom Plot, zo verklapt Van Houts: een internationale heropening van het onderzoek naar 9/11. Ahum, geen klein doel. Hij lacht: “Ik maak me geen enkele illusie, het is sisyfusarbeid, maar bij de banken heb ik gemerkt dat je toch wat kunt bereiken als burger. Dat wil ik nu ook bij 9/11. Alle onrust in de wereld op dit moment, alle oorlogen, allemaal in naam van die aanslagen. Je nekharen gaan overeind staan, maar we zijn op een ongelooflijke manier bedrogen.” George van Houts beseft dat hij niet meteen vrienden maakt in de zaal door 9/11 zo te benaderen. “De voorstelling kent een socratische opbouw, hij duurt drie uur. Korter lukt gewoon niet. Eén thema is: je ziet niet wat je ziet. Ik laat deskundigen vertellen hoe ‘een imprint’ werkt: je hersenen kunnen het onvoorstelbare niet aanvaarden, dus vullen ze het in. Maar er zijn genoeg architecten en ingenieurs die zeggen: bij de officiële verklaring van de oorzaak van het instorten van die twee torens zijn natuurwetten overtreden. Het kan niet wat wij gezien hebben. Als ik dat zeg, voel ik de zaal achteruit deinzen: ho ho, meneer van Houts, we zijn toch niet gek?! Nou, dan ga ik stap voor stap uitleggen wat er niet klopt.”

Leidse Schouwburg
za 7 april 2018 19:30
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje
  • Zoet bij de koffie

gouden rang

Normaal € 28,00

1e rang

Normaal € 22,00
CJP € 20,00

2e rang

Normaal € 18,00

3e rang

Normaal € 14,00