Stadsgehoorzaal Grote Zaal
vr 11 oktober 2019 09:00
Bestellen

Tot en met 31 augustus is het mogelijk om in stap 4 van het bestelproces te kiezen voor de Early Bird tickets. Dan betaalt u slechts € 15,50 inclusief lunch (eventueel vegetarisch) en € 8,- zonder lunch.


Geheugensporen

Griekse filosofen dachten tweeduizend jaar geleden al na over het geheugen, psychologen werken al decennia lang aan onderzoek om de werking van het geheugen te ontrafelen, en dankzij de neurowetenschappers hebben we nu ook kennis van de neurale netwerken die betrokken zijn bij het geheugen. Toch zijn er nog veel vragen over ons geheugen die we niet of maar gedeeltelijk kunnen beantwoorden.

Ons autobiografisch geheugen bestaat uit herinneringen aan persoonlijke gebeurtenissen, van de kleinste details tot de belangrijke diepte- en hoogtepunten die ons leven markeren. Maar het geheugen is veel meer dan enkel een archief voor herinneringen. Ons geheugen bepaalt wie we zijn, het vormt onze identiteit en persoonlijkheid. En via onze herinneringen filteren we ook onze ervaringen. Zo slaat het geheugen een brug tussen het verleden, heden en toekomst, wat cruciaal is om een coherent, gelaagd, en boeiend leven te leiden.

Tegelijkertijd is het geheugen ook feilbaar, creatief, en eigenwijs: In het dagelijkse leven laat het geheugen ons regelmatig in de steek, geeft het feiten vervormd weer, en gaat ‘als een hond liggen waar hij wil’ (Nooteboom), vaak op plekken waar wij dat liever niet willen. Deze ingrijpende herinneringen en verstoringen van het geheugen kunnen tot grote problemen leiden in ons gevoel van zelf en identiteit. Is het geheugen ons dus de baas, of kunnen de nieuwste inzichten uit het onderzoek ons ook helpen om gebruik te maken van deze creativiteit en zo meer heer en meester te worden over onze herinneringen?

Stadsgehoorzaal Grote Zaal
vr 11 oktober 2019 09:00
Bestellen

Inclusief lunch

Normaal € 17,50

Exclusief lunch

Normaal € 10,00