Leidse Schouwburg
vr 1 februari 2019 20:15
Bestellen

Van tsaar tot timmerman

Rusland staat in de belangstelling. De vraag 'wie was Peter de Grote?' wordt het uitgangspunt van een mozaïekvoorstelling waarin de grillige figuur van Peter de Grote en zijn theatrale leven centraal staan. Een muziektheatervoorstelling vol (Babylonische spraak-)verwarring en verkleedpartijen, snorren en mutsen, historische kennis en culturele achtergronden, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes.    

Tsaar Peter de Grote is een raadselachtig figuur, balancerend tussen Oost en West. Hij is door de eeuwen heen een voorbeeld voor veel Russische leiders: verlicht heerser, daadkrachtig en veelzijdig. Maar daarnaast kon hij wreed en meedogenloos zijn. Vermeende dwarsliggers, waaronder zijn eigen zoon werden zonder pardon gemarteld en uit de weg geruimd. Een rusteloos figuur met een ongekende energie, die even makkelijk twee flessen wodka achter elkaar dronk als precisiewerk op een scheepswerf uitvoerde, een autodidact met enorme kennis en grote nieuwsgierigheid.

Het is nu 300 jaar geleden dat Tsaar Peter de Grote Nederland voor de tweede keer bezocht in een periode waarin hij een uitzonderlijke relatie tussen Rusland en Nederland had opgebouwd. Dit bijzondere, theatrale personage werd later geïdealiseerd als 'tsaar van het volk' en heeft vele dichters en componisten geïnspireerd. 

Om dichterbij dit fascinerende personage te komen kiest Barokopera Amsterdam als uitgangspunt van een muziektheatervoorstelling muzikale hoogtepunten uit drie 'opéra-comiques' die over zijn leven zijn gecomponeerd: Pierre le Grand van Grétry (1790), Il Borgomastro di Saardam van Donizetti (1827) en Zar und Zimmerman van Albert Lortzing (1837). Deze werken bevinden zich in de collectie van het Théâtre Français de La Haye, het beroemde Nederlandse theater- en operagezelschap dat bestond vanaf de 17de eeuw tot het jaar 1919.

Leidse Schouwburg
vr 1 februari 2019 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje 18|19
  • Borrelplankje vegetarisch
  • Zoet bij de koffie

gouden rang

Normaal € 38,50

1e rang

Normaal € 32,50
CJP € 30,00

2e rang

Normaal € 26,50

3e rang

Normaal € 21,50