Stadsgehoorzaal Grote Zaal
wo 14 april 2021 20:15
Bestellen

Een verjaardagsprogramma voor de 300e verjaardag van Bachs Brandenburgse Concerten. In 2021 is het 300 jaar geleden dat Bach Six Concerts Avec plusieurs Instruments opdroeg aan Christian Ludwig von Brandenburg-Schwedt - en in het net - schreef. En nog altijd weten we niet precies hoe de Brandenburgse concerten nu precies tot stand gekomen zijn. Concerto Köln heeft daarom besloten zich te begeven op een muzikale speurtocht naar Bachs Italiaanse voorbeelden.

Die begint met de Veroneser Giuseppe Torelli, lid van de beroemde Accademia Filharmonica in Bologna. Hij muntte de stijl van de Italiaanse instrumentale concerto’s als eerste – nog vóór de grote Arcangelo Corelli. En daarmee oefende hij blijvende invloed uit op alle componisten na hem, niet alleen in Italië, maar ook in het Noorden van Europa, tot en met Johann Sebastian Bach.

Deze nieuwe stijl laat zich uitstekend horen in zijn vóór 1697 geschreven Concerti musicali op. 6. In die tijd is Torelli in dienst van de markgraaf Georg Friedrich von Brandenburg-Ansbach, die net als Christian Ludwig von Brandenburg-Schwedt (de man aan wie Bach zijn concerten opdroeg) verwant was aan het huis Hohenzollern. Torelli droeg zijn opus 6 op aan keurvorstin Sophie Charlotte von Brandenburg, en daardoor bereikte hij het hart van de politieke macht in Pruisen. Sophie Charlotte (die van het prachtige Slot Charlottenburg in Berlijn) was de grootmoeder van 'der Großen Fritz' en werd in 1701 de eerste koningin van Pruisen. Toch bracht dit Torelli niet wat hij gehoopt had, en door heimwee geplaagd keerde hij via Wenen naar Italië terug.

Johann Sebastian Bach is waarschijnlijk van verschillende kanten gewezen op Torelli. Door de componist en muziekschrijver Johann Gottfried Walther, maar vooral door zijn Dresdense vriend Johann Georg Pisendel, die in Ansbach een leerling van Torelli was. Sporen van Torelli’s stijl laten zich op veel plekken in Bachs oeuvre aanwijzen.

Vivaldi Concerto ripieno in A RV 158 | Pisendel Concerto in B voor viool, strijkers en continuo, Concerto in Es voor viool, strijkers en continuo (Jung I,3) | Torelli Concerto Nr. 8 in F uit Concerti musicali op. 6, Concerto nr. 6 in c uit Concerti Musicali op. 6 | Bach Concert in a voor Viola da spalla, Brandenburgs Concert nr. 3 in G BWV 1048

Concerto Köln
Mayumi Hirasaki, Viool en concertmeester | Chiharu Abe, Viola da spalla

Stadsgehoorzaal Grote Zaal
wo 14 april 2021 20:15
Bestellen

1-persoonskaart

Normaal € 34,00
Kind / Student € 10,00

2-persoonskaart

Normaal € 68,00
2x Kind / Student € 20,00
1x Kind / Student en 1x volwassene € 44,00

2-persoonskaart (balkon; 2e rang)

Normaal € 62,00
2x Kind / Student € 20,00
1x Kind / Student en 1x volwassene € 41,00

3-persoonskaart

Normaal € 102,00

Kaarten kopen op anderhalve meter

Wat heerlijk dat we je binnenkort kunnen begroeten! Graag vragen we ivm de coronamaatregelen je aandacht voor het volgende:

* Koop je een 2-persoonskaart of een 3-persoonskaart? Dan zit je altijd naast elkaar zonder anderhalve meter ertussen.

* Let op: met een 2-persoonskaart reserveer je dus twee plekken naast elkaar. Met twee 2-persoonskaarten reserveer je vier plekken.

* Wil je niet naast elkaar zitten? Koop dan meerdere 1-persoonskaarten.

* Zijn er geen 1-persoonskaarten meer? Neem contact op met onze kaartverkoop en we kijken of er nog mogelijkheden zijn.

* Voor het bestellen van een rolstoelplaats en voor groepen vanaf negen personen: neem svp contact op met onze kaartverkoop.

* Bij tweederangs plaatsen (balkon) heb je kans op minder goed zicht, daarom zijn deze kaarten ook voordeliger.

* Bij een combinatie van verschillende kaartsoorten zit je hoogstwaarschijnlijk niet bij elkaar. 

* Kaarten zijn ongeplaceerd; onze medewerkers wijzen je een stoel aan.