Leidse Schouwburg
za 3 maart 2018 20:15
Bestellen

Een nieuwe, eigentijdse bewerking van de dagboeken van Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar zij tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken. Achter het Huis is gebaseerd op haar dagboeken.

Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor Achter het Huis, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks ervaren in oorlogsgebieden.
Een voorstelling voor jong en oud over een bijzonder meisje en de mensen om haar heen.

Tekst Ilja Leonard Pfeijffer Regie Johan Doesburg Met Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Michiel Nooter, Joost Koning en Amarenske Haitsma

Inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling vindt er een inleiding plaats. De inleiding is gratis, maar reserveren is verplicht. Tijdens het bestellen van kaarten kunt u direct ook reserveren voor de inleiding.

Over de inhoud
In de inleiding bij Achter het Huis wordt ingegaan op de keuzes van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Johan Doesburg. Achter het Huis is geïnspireerd op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank, en dan met name op de universeel menselijke aspecten ervan. Uitgangspunt voor de nieuwe toneelinterpretatie zijn de emoties en driften die naar boven komen als je twee jaar lang met acht mensen dicht op elkaar moet leven, terwijl buiten de vijand rondloopt. Om dit universeel menselijke thema te benadrukken zijn in de toneelversie de dagboeken ontdaan van hun specifieke historische context en zijn fictieve verhaallijnen toegevoegd. Wat zijn hiervan de theatrale en inhoudelijke gevolgen?

Over de inleiders
Amarenske Haitsma studeert komend jaar af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie. Afgelopen zomer was ze te zien bij Orkater in de voorstelling Julius Caesar.
Joost Koning begon met acteren op 12-jarige leeftijd in de jeugdserie Vrijland. Daarna speelde hij in o.a. de serie Penoza, de bioscoopfilms Bellicher:Cel, Boy7 en Roffa, en improviseerde hij geregeld mee bij DeVloerOp. Ook speelde hij in de voorstelling Maat voor Maat van Zeelandia. Joost zit momenteel op de toneelacademie Maastricht.
Amarenske en Joost verzorgen samen de inleiding.

‘Anne van den Burg overtuigt in haar vertolking van Anne Frank als pittige, getroebleerde tiener. Amarenske Haitsma vult haar mooi aan als zus Margot, uiterlijk onbewogen maar van binnen ziedend (…) Oda Spelbos maakt van Edith Frank het interessantste personage, met haar door wanhoop en walging gevoede sarcasme. Zij is de verrassende spil van deze voorstelling.’ – Volkskrant ***

 ‘Het taalgebruik is eigentijds en onomwonden (…)  De discussies zijn bij vlagen geestig, zoals je kunt verwachten in het van postmoderne ironie en taaldrift doortrokken universum van Pfeijffer.’ – NRC ****

 

Leidse Schouwburg
za 3 maart 2018 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Extra opties (te kiezen in bestelproces)

  • Borrelplankje
  • Inleiding
  • Zoet bij de koffie

gouden rang

Normaal € 39,50

1e rang

Normaal € 33,50
CJP € 31,00

2e rang

Normaal € 27,50

3e rang

Normaal € 22,50