Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
vr 19 maart 2021 20:15
Bestellen

De jonge sterrencast die gezamenlijk het Amsterdam Piano Trio vormt – Shin Sihan, Alexander Warenberg en Yang Yang Cai – hebben ieder al behoorlijk wat Nederlandse prijzen op hun naam staan: het YPF Piano Concours, het Nationaal Cello Concours en ook het Oskar Back Concours (tweede prijs). Natuurlijk kiezen deze ambitieuze musici voor drie zwaargewichten uit het pianotriorepertoire.

Haydn & Brahms omlijsten het trio van Ravel. Volgens de eerste biograaf van Ravel bedacht hij het hoofdthema van dit trio toen hij ijsverkopers een fandango zag dansen in Saint-Jean-de-Luz. In eerste instantie kreeg het trio moeilijk vorm – tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ravel maakte het in haast af zodat hij in dienst kon gaan. Hij schreef aan Stravinsky: ‘Het idee dat ik weg moet, heeft me vijf maanden werk in vijf weken doen verzetten!’ Het resultaat is allesbehalve een haastwerk.

Voor Haydn was het schrijven van pianotrio’s geenszins moeizaam. Hij zou er uiteindelijk vijfenveertig schrijven. Hoewel zijn zevenentwintigste pianotrio, geschreven in 1790, pas de helft van zijn oeuvre markeert, wordt het gerekend tot zijn latere werken.

Brahms was twintig toen hij zijn eerste pianotrio schreef. Het werd zijn eerste uitgegeven kamermuziekwerk. Voor de zelfbewuste en zelfkritische Brahms geen lichtzinnig moment: het schijnt dat eerdere kamermuziekwerken in het haardvuur zijn beland. Het is Brahms ten voeten uit met dichte texturen en mooie melodieën. Opvallend genoeg koos hij ervoor homotonaal te werk te gaan: alle delen staan in de toonsoort B – twee in majeur, twee in mineur.

Haydn Pianotrio in As Hob XV:14 | Ravel Pianotrio in a | Brahms Pianotrio nr. 1 in B op. 8

Stadsgehoorzaal Aalmarktzaal
vr 19 maart 2021 20:15
Bestellen

Inclusief

  • (Pauze)drankje
  • Garderobe

Prijzen

Normaal € 27,00
CJP € 24,50
Student € 10,00