Voor iedereen een podium

De Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zijn twee theaters waar heel Leiden trots op is. Jaarlijks presenteren wij bijna driehonderd voorstellingen en concerten. Maar onze podia zijn er ook voor inspiratie, ontmoeting en diversiteit. De deuren staan wagenwijd open: voor iedereen een podium.

Leidse Schouwburg

De Leidse Schouwburg is de oudste schouwburg van Nederland: in 2016 viert deze oude dame haar 311e verjaardag! De halfronde hoefijzervorm van de bonbonnière maakt de akoestiek ideaal voor toneel en cabaret. Bovendien zit het publiek dicht op het podium en dat creëert een intieme sfeer. Mede dankzij de uitbreiding van de foyer in 2015 durven we de Leidse Schouwburg inmiddels uit te roepen tot de mooiste uitgaansplek van Leiden. Publiek en artiesten voelen zich er thuis en blijven na de voorstelling vaak nog lang napraten.

Stadsgehoorzaal

Het is niet te missen in de Breestraat: een meterslange raampartij omlijst de majestueuze toegang tot de Stadsgehoorzaal. De nieuwe Entreefoyer is een eyecatcher met haar uitnodigende open interieur. Als huiskamer van de stad voor iedereen toegankelijk, op ieder moment van de dag. Het gebouw zelf kent een lange en rijke geschiedenis. In haar naam ligt besloten dat haar functie verder gaat dan die van concertzaal alleen. Lezingen, vergaderingen, evenementen, bijeenkomsten voor bedrijven en feesten: bijna alles is mogelijk.
De inmiddels 125 jaar oude Stadsgehoorzaal heeft drie zeer verschillende zalen. De Grote Zaal, die in een handomdraai verandert van een klassieke concertzaal in een poppodium. De Breezaal die met haar klassieke inrichting het ideale podium biedt voor intieme concerten, diners en bedrijfspresentaties. En de Aalmarktzaal, die dankzij haar perfecte akoestiek, in korte tijd is uitgegroeid tot een kamermuziekzaal die (inter)nationaal meetelt. Maar ook van deze zaal wordt steeds meer gebruik gemaakt voor (akoestische) popconcerten.

Leiden voorop

Wij staan met onze voeten stevig in de Leidse grond en zijn steeds op zoek naar de verbinding met onze stad en regio. We zijn er dan ook trots op om samen te werken met culturele partners als BplusC, Gebr. de Nobel, PS|theater, het Jeugdtheaterhuis, Theater ins Blau en de Leidse musea. Van onze programma’s heeft 20% een Leidse stempel. Maar niet alleen op cultureel vlak zoeken we de samenwerking met de stad, ook het bedrijfsleven, de gemeente en de universiteit zijn graag bij ons te gast. En wij zijn blij met hun komst!
Of het nu gaat om een ontmoeting tussen de kunstenaar en zijn publiek of een groep wetenschappers op een internationaal congres; wij brengen mensen bij elkaar. En iedereen is welkom om onderdeel te worden van wat wij aanbieden: voor iedereen een podium.