Kamermuziekfestival: reis door Europa

Dmitri Makhtin, Andrei Korobeinikov & friends

Bestaat er zoiets als een Europese identiteit, een gemeenschappelijk cultureel bewustzijn? Het is een actuele vraag in tijden van Brexit, broeiende anti-Europese sentimenten en een migratiecrisis die het eeuwenoude Avondland tot op het bot verdeelt. Tijdens het festival Reis door Europa benaderen violist Dmitri Makhtin en pianist Andrei Korobeinikov het thema vrijmoedig vanuit een muzikaal perspectief. Met een aantal muzikale boezemvrienden nemen zij u in vier concerten mee op een imaginaire citytrip langs Sint-Petersburg, Boedapest, Wenen en Parijs. Zes uitmuntende musici. Dertien legendarische componisten. Zeventien kamermuzikale meesterwerken. Dat alles vervat in een weekend dat het internationale in het nationale hoorbaar maakt.

Zaterdag 28 oktober

Lezing Jan Brokken
14.00 uur, Aalmarktzaal

Sint-Petersburg!
16.00 uur, Aalmarktzaal

Glinka Trio Pathétique voor hobo (oorspr. klarinet), cello, piano | Prokofjev Cellosonate opus 119 | Tsjaikovski Souvenir de lieu cher | Sjostakovitsj Trio no. 2 in c, opus 67

Boedapest!
20.15 uur, Aalmarktzaal

Kurtág 3 stukken voor piano en viool opus 14 e | Kodály Duo voor viool en cello | Bartók Contrasten voor klarinet, viool, piano | Bartók Pianosonate | Bartók Rapsodie no. 1 voor viool en piano

Zondag 29 oktober

Wenen!
11.30 uur, Aalmarktzaal

Schubert Sonatina no. 1, 0-us 137, D384 |Beethoven Trio opus 11in Bes voor hobo (oorspronkelijk klarinet), cello, piano | Brahms Klarinetsonate no. 1 in f, klarinet), cello, piano | Beethoven Pianotrio in D, opus 70 no. 1 ‘Geistertrio’

Parijs!
16.00 uur, Aalmarktzaal

Debussy Vioolsonate in g, L140 | Ravel Pavane pour une infante défunte (transcriptie voor hobo en piano) | Ravel Pièce en forme de Habanera voor hobo en piano | Debussy Cellosonate L135 | Franck Vioolsonate in A

passe-partout € 95 / per concert € 30

Bestellen

 

Eerste stop is Sint-Petersburg. Als ‘venster op het Westen’ heeft de hermitage-stad altijd een brugfunctie vervuld tussen Rusland en Europa, een beetje zoals Tsjaikovski in de romantische muziek. Maar Sint-Petersburg is ook de stad waar Glinka de klassieke muziek een nationale, Russische stem gaf en waar Prokofjev en Sjostakovitsj hun conservatoriumjaren doorbrachten om zich te ontpoppen tot boegbeelden van de Sovjetmuziek. Niettemin klinkt ook in hun werk dikwijls de westerse klassieke traditie door, getuige de beethoveniaanse echo’s in Prokofjevs Cellosonate.

Tweede stop: Boedapest, waar Bartók en Kodály aan het begin van de twintigste eeuw een modern Hongaars geluid destilleerden uit de vurige volksmuziek van de Balkan. Toch greep Bartók in zijn Pianosonate terug op tijdloze klassieke vormen en was het Schuberts Onvoltooide die Kurtág naar eigen zeggen op het componistenpad deed belanden. 

Van Schubert zelf klinkt diens Eerste vioolsonate op de zondagmorgen rondom Wenen. Een derde concert dat is gewijd aan de klassiek-romantische kamermuziek uit de Donaustad. Natuurlijk mogen ook Beethoven en Brahms hier niet ontbreken.

Eindstation is het Parijs van het fin-de-siècle, waar Debussy en Ravel met impressionistische pastelklanken een door en door Frans antwoord formuleerden op de zwelgende Duitse laatromantiek. Tegelijkertijd laten de late sonates van Debussy een heroriëntatie op het transparante classicisme van Haydn en Mozart horen. Over een pan-Europees, kosmopolitisch bewustzijn gesproken.

Bestellen

 

Kamermuziek ligt ons na aan het hart. Maar kamermuziek gespeeld door bevriende, verwante zielen, dat staat nog een treetje hoger. Violist Dmitri Makhtin en pianist Andrei Korobeinikov: twee internationaal gewaardeerde solisten en uitnemende kamermusici. In maart 2016 pakten ze de Aalmarktzaal in met vier totaal verschillende stukken.

Dat smeekte om meer en ze beloofden ter plekke voor ons een compleet muzikaal weekend in elkaar te zetten. Alexei Ogrintchouk (eerste hoboïst van het Concertgebouworkest) was komen luisteren en sloot zich spontaan aan. Samen met hun vrienden cellist Kyril Zlotnikov (mede-oprichter van het Jerusalem Quartet) en het klarinetduo Daniel en Alexander Gurfinkel vormen ze een muzikaal dream team, dat u meeneemt naar Sint Petersburg, Boedapest, Wenen en Parijs.