Shirley & Susanne; programmeurs aan 't woord

Susanne aan het woord

In onze nieuwe rubriek ’Shirley en Susanne aan het woord’ vertellen onze programmeurs van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal, elke twee weken over de programmering van de Leidse Schouwburg in de weken daarop. Daarnaast geven ze aan het einde van hun interview een tip die jullie niet mogen missen ;)!

Calefax - Koffieconcert: In het hoofd van een componist
Het is niet helemaal voor niks dat Calefax al jaren ons vaste Aalmarktzaalspeelclubje is – zij zijn fantastisch! Eigenlijk een bandje en geen ensemble, hoe oud de muziek ook is die ze spelen, het is altijd fris en verrassend. Geen betere muziek om op zondag mee wakker te worden!

Traditioneel twee kerstconcerten bij ons: een grote tophit en een spannende tocht langs klanken van vroeger en geluiden die vers gevonden zijn.

De Nieuwe Philharmonie , onder leiding van Leidenaar Johannes Leertouwer, is expert wat betreft de Messiah – dat bewijzen ze al een aantal jaren. Na de Messiah mag Kerstmis echt losbarsten ;)

Holland Baroque zoekt het in een heel andere hoek: onbekende pareltjes en bijzondere combinaties. Dit jaar luiden de kerstklokken ook voor Marin Marais en Jacques Brel – bien étonnés!

Ik vind het altijd een moeilijke periode: de dagen tussen Kerst en Oudjaar. Donker, een tikje vormeloos, ze willen nog wel eens door je vingers glippen. Daarom dus een prachtig weekend vol met de late Mozart-kwartetten! Het Quartetto di Cremona, plaatsgenoten van Stradivarius op wiens instrumenten ze ook spelen (ja, alle vier!), speelt de Haydn-kwartetten en de Pruisische. Mozart bereikt hier echt de toppen van zijn kunnen. Veel mooier kan het niet worden.

Amsterdam Sinfoniette & Blaudzun - Breder dan Klassiek
Van de week waren ze bij Pauw, op 11 januari staan ze bij ons. Amsterdam Sinfonietta onderzoekt met Blaudzun de grenzen tussen pop en klassiek – om ze op te heffen natuurlijk. Muziek is muziek is muziek!

Afgelopen najaar hebben ze samen de Winterreise opgenomen, nu – hartje winter – laten ze Schumanns Dichterliebe horen, ook zo’n cyclus vol liefdesverdriet en hartepijn. De oerversie, met liederen die u niet vaak hoort, wordt gecompleteerd met Wolf-liederen die uit hetzelfde vaatje tappen. Let op: beide zijn veel cabaretesker dan u denkt!

Tip voor de lezer
Dat moet de Messiah zijn, daarna kan je Kerstmis echt starten!

Stel je zou maar 1x in de 14 dagen mogen kiezen welke voorstelling je bij wilt zijn, welke zou dat dan zijn?
Ik speel vals: ik neem er vier. Bingelistening in plaats van overeten. Cremona