Shirley & Susanne; programmeurs aan 't woord

Shirley aan het woord

In onze nieuwe rubriek ’Shirley en Susanne aan het woord’ vertellen onze programmeurs van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal,  elke twee weken over de programmering van de Leidse Schouwburg in de weken daarop. Daarnaast geven ze aan het einde van hun interview een tip die jullie niet mogen missen ;)!

Vandaag starten wij met Shirley, met haar kennis door jarenlange ervaring in het vak, weet ze alles veel van elke voorstelling die komen gaat.

Kun jij vertellen wat jij hier doet?
‘Ik verzorg de hele reguliere programmering, alles behalve klassieke muziek. Daarin probeer ik zo breed mogelijk te programmeren voor het hele Leidse publiek, en de regio. Dus alle genres voor iedereen, ook zeker voor de jeugd. Ik programeer bijvoorbeeld toneel en cabaret in de Leidse Schouwburg, omdat dit theater zich daar heel erg goed voor leent. Niet te groot en een prachtige, knusse schouwburg. 

Ook programmeer ik muziek en dans, maar bij beide genres kunnen de voorstellingen qua decor niet te groot zijn omdat je dit niet kwijt kan in de Leidse Schouwburg. Af en toe plan ik ook wel wat in de Stadsgehoorzaal, in de Aalmarktzaal. Dat is dan vaak cabaret en muziek zoals de Lachstof avonden.

Door de jaren heen heb ik eigenlijk op bijna alle gebieden in het theater gewerkt; ik heb getoerd, ben technicus en productieleider geweest, heb voorstellingen verkocht en nu koop ik juist voorstellingen in.

Laten we gaan beginnen met de voorstellingen van aankomende dagen. Ik heb er zin in!'

Koele meren des doods – Zaterdag 17 november
Hanna Arendzen, die de hoofdrol speelt wordt aan alle kanten de hemel in geprezen. En terecht. De recensie aan de Volkskrant ging alleen maar over haar omdat zij zo geweldig is. 

Lakshmi – ADEM  -  Woensdag 21 november
Lakshmi wordt een heel bijzonder concert. Ze staat in de Leidse Schouwburg omdat het technisch gezien ook een spektakel wordt. Het wordt spannend en heel anders dan een doorsnee band. Dat is wel iets waar ik naar uitkijk. Ze fascineerde mij toen ze wel eens te gast was bij De Wereld Draait Door. Toen dacht ik al, ja zij is leuk, zij moet bij ons op het podium.

Marco Lopes – Moedt  -  Donderdag 22 november
Marco komt voort uit het Leidse Cabaret festival waar hij finalist was. We proberen cabaretfestivalwinnaars en finalisten te blijven volgen, deze cabaretiers zich kunnen ontwikkelen en via kleine en middenzalen door kunnen groeien naar de Leidse Schouwburg. Marco staat nu daarom bij ons in de Aalmarktzaal.

De Krijtkring – De Toneelmakerij  -  Vrijdag 23 november
De Krijtkring is de laatste voorstelling van Liesbeth Coltof als artistiek leider van De Toneelmakerij. Het is een voorstelling voor iedereen, of je nou 10, 18, 28, 48 of 68 bent, het maakt niet uit. Dit gezelschap zorgt dat het interessant is voor alle leeftijden.  Ik denk dat dit een bijzondere afscheidsvoorstelling wordt.

Joost Spijkers – Spijkers II  -  Vrijdag 23 november
Joost Spijkers is ook zo bijzonder. Een van de Ashton Brothers, maar dit is echt iets anders. Hij heeft een vrouw uit voormalig Joegoslavië  en zijn muziek is heel erg geïnspireerd op muziek uit die regio. Het is echt heel bijzonder en is fysiek mooi om naar te kijken. Het is veel meer dan een gewone muziekvoorstelling. Hij heeft voor deze voorstelling ook de Poelifinario  prijs gewonnen in de categorie kleinkunst.

EEN MAN EEN MAN  -  Zaterdag 24 november
Als je van kwalitatief toneel houdt dan is EEN MAN EEN MAN echt wat voor jou. Hier spelen  waanzinnig goede acteurs in die een stuk vertolken waarbij je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Randy Fokke speelt de serveerster, de twee topacteurs Pierre Bokma en Kees Prins zijn klanten in het restaurant. Door de grote belangstelling is er een tweede voorstelling bijgekomen in de middag. Persoonlijk vind ik Bokma één van de beste acteurs  van Nederland en Kees is ook echt geweldig! Je ziet hem niet zo vaak op toneel en dat maakt het ook bijzonder. Hij heeft veel tv dingen gedaan, hij doet veel achter de schermen maar staat nu ook een keer op het toneel. Als je echt ontzettend goed toneel wilt zien moet je hierheen.

ISH Dance Collective – Listen Up!  -  Zaterdag 24 november
ISH is van huis uit een dansgezelschap maar gaat op dit moment meer de richting op van muziek en het visuele. Als publiek heb je tijdens deze voorstelling veel invloed over hoe de voorstelling zich ontwikkeld.

Woezel en Pip – Op zoek naar de rommelpiet (2+)  -  Zondag 25 november
En dan Woezel en Pip, wie kent ze niet? Een superleuke voorstelling om als ouder met je kind naar toe te gaan om in de Sinterklaas-stemming te komen.

Stel je zou maar één keer in de veertien dagen mogen kiezen bij welke voorstelling je wilt zijn, welke zou dat dan zijn?
Oei, dat is lastig. Dat is voor mij echt onbespreekbaar! Het meest nieuwsgierig ben ik naar ISH, dus die zou ik dan maar kiezen.

Tip voor de lezer
Lakshmi wordt heel bijzonder. Bij haar weet je nog niet zo goed wat je gaat krijgen. Ze is net anders dan anders. Zij laat de omschrijving van haar concert opzettelijk een beetje onduidelijk zodat ze je kan verrassen met een geweldige voorstelling. Spannend! Lastig om te omschrijven en daardoor interessant.