Paastraditie blijft: Matthäus-Passion van Johannes & Friends

Bekijk de registratie van Oerversie Matthäus-Passion


In Leiden wordt met Pasen altijd een Matthäus-Passion ten gehore gebracht. Dit jaar wordt een oerversie van het beroemde werk van Johann Sebastian Bach door Johannes Leertouwer & Friends uitgevoerd in de Stadsgehoorzaal. Op dinsdag 30 maart 2021 om 19.00 uur zendt NPO Radio 4 in het avondconcert een opname uit en vanaf Goede Vrijdag, 2 april, is de videoregistratie te zien via onze website. De uitvoering is mogelijk geworden dankzij een alle verwachtingen overstijgende crowdfunding via Voordekunst.nl. Honderden muziekliefhebbers steunden het initiatief en betuigden zo hun liefde voor cultuur en voor klassieke muziek, de Matthäus-Passion in het bijzonder. Kunst en kennis komen samen in deze ‘Oer-Matthäus’ met steun van Cultuurfonds Leiden.

 

Oerversie van Matthäus-Passion

Nederland is het land van de Matthäus-Passion, een traditie rondom Pasen. Alle liefhebbers kennen dezelfde, prachtige, “tweekorige” versie. Muziekwetenschappers vermoeden al een tijdje dat er een veel vroegere versie heeft bestaan: de Oer-Matthäus, alleen is daarvan geen handschrift van Bach bewaard gebleven. De Nederlandse musicoloog Rens Bijma heeft in samenwerking met klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen een reconstructie gemaakt van deze oerversie. De “enkelkorige” oerversie biedt een unieke kijk op wat de kern van de Matthäus is én leent zich heel goed voor deze tijd met beperkende coronamaatregelen omdat deze met een veel kleinere bezetting kan worden gespeeld. Deze versie is nog nooit uitgevoerd door een professioneel gezelschap en dat is wat Johannes & Friends nu voor het eerst doen.

Johannes & Friends

Johannes Leertouwer heeft de Matthäus-Passion vaak uitgevoerd, als violist én als dirigent. Hij verdiepte zich in de vele ideeën die er zijn over de best mogelijke uitvoering van de Matthäus. Later, als dirigent van de Nieuwe Philharmonie, bracht hij vernieuwingen in praktijk en voerde hij de Matthäus uit met tien solisten die ook de twee koren vormen. Met een collectief van musici die door de jaren heen meewerkten aan zijn uitvoeringen, wil Johannes nu dit bijzondere project realiseren.

Het geld dat is gedoneerd bij de crowdfunding op Voordekunst.nl komt volledig ten goede aan de musici, die het momenteel bijzonder moeilijk hebben. 

Uitvoerenden

Johannes Leertouwer dirigent | Kirsten Witmer sopraan | Michaela Riener alt | Stefan Kennedy tenor | Florian Just bas | Klaartje van Veldhoven sopraan | Daniel Elgersma alt | William Knight tenor | Martijn Cornet bas | Jorn Bleijs jongens sopraan | Boris Lipovsek jongens sopraan